Jordskælv: Svært at få danskere hjem lige nu

Jysk Rejsebureau med afdeling i Herning har lige nu 36 rejsende i Nepal. De arbejder på højtryk for at få dem alle hjem i sikkerhed. Lige nu er det en umulig opgave.

Jordskaelv_0.jpg

Jysk Rejsebureau, der har en afdeling i Herning, har lige nu 36 rejsende i Nepal. To af dem er de to unge rejsende fra Viborg og Hvide Sande, Stefan Valentin Christensen og Simon Frandsen.

Ifølge direktør Niels Amstrup er alle 36 i god behold, dog mangler bureaet stadig at få kontakt til én rejsende, der rejser på det, der hedder frit program og derfor på egen hånd rejser rundt i landet.

- Vi har to guider derude, som tager sig af gæsterne og har kontakten til dem. De fleste er på ambassaden, nogle er på hoteller og andre sporadisk rundt omkring , fortæller direktøren til TV MIDTVEST.

Hvordan får I dem hjem?

- Det er den umulige opgave lige nu. Vi har en familie, der flyver hjem i dag, fire piger der flyver hjem i morgen, så listen skal nok blive kortere, men der er også nogle steder, hvor de ikke kan komme til lufthavnen. Vi har folk spredt mange steder, lyder det.

Både rejsebureauer, den danske ambassade og udenrigsministeriet arbejder på højtryk for at få danskere fløjet hjem i sikkerhed. Men det er umuligt at sige præcist, hvor længe der vil gå, før alle danskere, der ønsker en hjemrejse, kan komme hjem.

- Det vil føles som evigheder for dem, der derude, men luftfartsselskaberne har kun begrænsede antal sæder, og vi skal jo også have kontakt til dem. Mobilnetværket er stadig nede, så det er svært at have flydende kontakt. Vi håber på at der pludselig kommer hul på bylden, men ved ikke hvor lang tid det tager. Men frygter det tager nogle dage. Det er Ikke løst i morgen eller i overmorgen. siger Niels Amstrup.

Jysk Rejsebureau har mange tracking-gæster og mange gæster, der skal på tur til Himalaya. Nepal er en mellemstor destination for rejsebureauet, der har afdeling i Herning.

OVERBLIK: Det ved vi om jordskælvet i Nepal

Et kraftigt jordskælv ramte Nepal lørdag. Flere end 3000 mennesker meldes omkommet ved katastrofen mens antallet af kvæstede ligger omkring de 7000.

Her er, hvad vi ved om jordskælvet:

* Et voldsomt jordskælv ramte Nepal lørdag formiddag dansk tid. Ifølge USA's Geologiske Overvågning, USGS, bliver skælvet målt til 7,8 på Richterskalaen.

* Skælvet er det kraftigste i Nepal i 81 år. Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

* Skælvet ramte et tæt befolket område i Nepal og hovedstaden, Kathmandu. Ifølge lokale medier varede jordskælvet mellem 30 sekunder og to minutter.

* Mindst 17 mennesker er ifølge Reuters omkommet på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor dele af en base camp blev begravet af sne efter flere laviner i området. Dødstallet gør katastrofen til den værste på bjerget nogensinde.

* Også i Indien, Bangladesh og Tibet er der meldinger om omkomne. Ifølge Reuters er cirka 66 dræbt i Indien, mens 18 mennesker er omkommet i Tibet. Fire er dræbt i Bangladesh.

* I Kathmandu er adskillige bygninger kollapset. Skælvet ødelagde også flere historiske templer, bygninger og monumenter, som er beskyttet af FN's kulturorganisation Unesco og har fået titlen "verdensarv". Mange frygtes begravet under murbrokkerne.

* Omkring 300.000 turister menes at være i Nepal for at trekke eller bestige bjerge. Mellem 200 og 400 danskere formodes at være i landet, 125 af dem er registreret på den såkaldte danskerliste. Der er ingen meldinger om kvæstede danskere.

* En række lande sender mandskab og nødhjælp til Nepal. Danmark stiller fem millioner kroner til rådighed for hjælpeorganisationer, mens Norge ifølge NTB bidrager med 30 millioner norske kroner.

* Nepal, der er et lille land med 30 millioner indbyggere, hører til blandt de allerfattigste. En stor del af infrastrukturen blev ødelagt under en langvarig væbnet maoistisk oprørskamp, som blev afsluttet i 2006.

Kilder: Reuters, AFP, AP, Ritzau