Jonas skal have de samme fag to gange: Spild af tid og hul i hovedet

Kritik af grundforløb, når studerende vil skifte uddannelsesspor. Spild af tid, at lære det samme to gange, lyder kritikken.

Jonas Steffensen er skiftet fra gymnasiet til en elevplads i XL BYG. Han er tvunget til at tage et grundkursus i fag, han har bestået.
Jonas Steffensen er skiftet fra gymnasiet til en elevplads i XL BYG. Han er tvunget til at tage et grundkursus i fag, han har bestået.
Foto: TV2 Nord

Spild af tid og hul i hovedet. Sådan lyder kritikken af et grundforløb, som elever med en studentereksamen skal på, hvis de vil skifte spor og have en elevplads i en virksomhed. Forløbet varer op til 10 uger, hvor eleverne blandt andet skal lære om afsætning og IT. Noget, som mange af eleverne allerede har lært på gymnasiet.

- Jeg følte bare, det var spild af virksomhedens tid og min egen tid siger, 22-årige Jonas Steffensen, der er elev hos XL BYG i Thisted. En elevplads, han har fået, efter han har taget en studentereksamen i gymnasiet. Alligevel tvinges han til at tage et fem ugers grundforløb på uddannelsen. 

For Jonas Steffensen var der ikke nogen ny viden i grundforløbet. 20 procent af eleverne hos XL BYG i Thisted kommer netop fra gymnasiet. Heller ikke her forstår HR Chef Jens Lyhne, at eleverne skal trækkes igennem kendt stof.

- Det giver bare nogle frustrationer for os, når eleverne kommer og siger, de har spildt fem uger på et skoleophold, som vi kunne have brugt dem til at lære noget andet fra den praktiske verden i stedet for, siger Jens Lyhne
 

1:54
Eleven, Jonas Steffensen, der er ved at tage en uddannelse i XL BYG i Thisted føler, han spilder sin egen og sin arbejdsgivers tid ved at skulle fem uger på skolebænken i fag, han allerede har haft i gymnasiet. 

Hul i hovedet

Heller ikke brancheforeningen Danske Byggecentre kan forstå, hvorfor regler er, som de er i dag. 

- Vi skal derhen, hvor det bliver lidt mere fleksibelt. Hvor man kigger på den enkeltes kompetencer, inden man fortæller dem, hvad de skal, siger Palle Thomsen, der er administrerende direktør i brancheforeningen. 

- Hvis man har en uddannelse, hvor man har været omkring de fag, som vi havde på det forløb, jeg var på, så synes jeg, det er fuldstændig hul i hovedet, at man skal på faget igen, siger Jonas Steffensen.