Analytiker: - Kristian Jensen vinder, hvis Venstre taber næste valg

Rokaden blandt Venstres ministre styrker Kristian Jensens chancer for at blive partiformand efter næste valg. Det mener to af landsdelens tidligere MF’ere.

Den ministerrokade, Venstre netop har foretaget, kan få stor betydning for, om partiet genvinder regeringsmagten ved næste valg. Tidligere folketingsmedlem Johs Poulsen mener, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, paradoksalt nok vil få mest ud af, hvis partiet får et nederlag.

quoteKristian Jensen har en slags motiv til at gå til den næste valgkamp og måske tage det en lille smule roligt, forstået på den måde, at han personligt får mest ud af, hvis Venstre taber.

Johs Poulsen, forhenværende MF’er for de radikale

- Hvis Venstre vinder valget, så vil Kristian Jensen fortsat være næstformand. Så kan der gå fire år igen, og det er lang, lang tid som kronprins. Hvis Venstre derimod taber valget, så bliver Kristian Jensen formand, siger han.

- Så man kan sige, at Kristian Jensen har en slags motiv til at gå til den næste valgkamp og måske tage det en lille smule roligt, forstået på den måde, at han personligt får mest ud af, hvis Venstre taber, siger Johs Poulsen, der er forhenværende folketingsmedlem for Radikale Venstre. Han analyserer dansk politik i TV MIDTVEST-programmet Fixpunkt sammen med et andet forhenværende folketingsmedlem, den konservative Knud Erik Kirkegaard.

Hør uddraget af debatprogrammet Fixpunkt, hvor de to tidligere MF'ere snakker om Kristian Jensens fremtid.

Kristian Jensen kan ende som Prins Charles

Berlingske skrev for nyligt, at Kristian Jensen kan ende i en Prins Charles-situation, hvor tiden som nummer to i arvefølgen bare går og går, uden at han kommer til magten. Knud Erik Kirkegaard er enig i, at Venstres næstformand kan ende i en situation, hvor han aldrig rigtigt kommer videre.

quoteDet er en forberedelse på situationen efter den situation, hvor Venstre formentlig vil tabe regeringsmagten.

Knud Erik Kirkegaard, forhenværende MF’er for de konservative

- Det er klart, at en meget, meget lang periode som kronprins slider på en person, men jeg mener ikke, det har slidt på Kristian Jensen endnu, siger han.

Johs Poulsen og Knud Erik Kirkegaard er enige i, at Kristian Jensen er den egentlige sejrherre i rokaden blandt Venstres ministre.

- Søren Pind var en konkurrent, men han er nu ude, siger Knud Erik Kirkegaard.

Esben Lunde Larsen er stoppet som miljø- og fødevareminister og genopstiller ikke ved næste folketingsvalg. Hvordan bliver Venstre-politikerens eftermæle? Johs Poulsen og Knud Erik Kirkegaard leverer analyserne i Fixpunkt.

Han ser tegn i rokaden på, at Kristian Jensen er ved at forberede sig på, at hans parti taber regeringsmagten. Blandt andet ved at opbygge alliancer mellem sig selv, sin egen fløj og de gamle modstandere, der støttede Lars Løkke under det ulmende formandsopgør i 2014.

- Der er jo sket det bemærkelsesværdige, at der er sket en udskiftning i økonomiudvalget i regeringen, hvor Troels Lund Poulsen uden videre er blevet skiftet ud med Karsten Lauritzen, som ellers er Kristian Jensens tro forbundsfælle. Nogen kunne så tro, at man der har trynet Kristian Jensen, men nej, det er en aftale mellem Troels Lund Poulsen og Kristian Jensen, siger Knud Erik Kirkegaard og fortsætter:

- De har aldrig nogensinde elsket hinanden, tværtimod har de på det nærmeste været fjender. Det her er klogt set af Kristian Jensen, at danne alliancer også med Løkkes folk i Venstres gruppe. Det er en forberedelse på den situation, hvor Venstre formentlig vil tabe regeringsmagten, siger han.