Jobforløb for autister er en stor succes

Unge og voksne med autisme har stor glæde af at komme ud på arbejdsmarkedet - og det samme har arbejdsgiveren.

Et nyt erhvervsrettet forløb for personer med autisme har været en stor succes i en Fakta-butik i Herning. Under ”Klar til Start”, som projektet hedder, bliver deltagerne oplært i butikken, hvorefter de er garanteret et varigt og betalt job. Ideen bag projektet er, at det skal komme både medarbejderen, arbejdsgiveren og i sidste ende samfundet til gode. Leder af Autismecenter Vest, Søren Bylov Dalgaard, er således begejstret for ideen.

- Man slipper for sociale ydelser, og når de kommer herud, så blomstrer de op, og de er stolte, siger Søren Bylov Dalgaard.

I dag samarbejder ”Klar til Start” med mere end 30 kommuner på landsplan i forhold til at få unge og voksne med autisme i gang med en uddannelse med jobgaranti. 

- De kommer aldrig sure på arbejde. De er altid super klar. Når de har været igennem uddannelsen, kan de fleste faktisk udføre de samme opgaver som vores faste servicemedarbejdere. Det er selvfølgelig med en anden arbejdsindsats. Arbejdet går måske en anelse langsommere, men de giver rigtig meget igen, siger butiksleder i Herning, Allan Skov.

En af projektets deltagere sætter pris på at have noget at stå op til.

- Det betyder rigtig meget at komme ud blandt andre mennesker, ellers sidder jeg bare foran fjernsynet derhjemme, siger Lærke Clemensen fra Struer. 

Et typisk forløb strækker sig over 11-22 måneder, inden man bliver tildelt et betalt job i Fakta.