Job som vikar vinder frem

Flere og flere kommer ind på arbejdsmarkedet via vikarbureauer, som lige nu har svært ved at skaffe vikarer nok til kunderne.

Vikarboom Jonas Kjeldgaard
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Landets største vikarbureau JKS i Ringkøbing jubler for tiden. Her har de siden sidste år fået 10 procent flere vikarer ud på arbejdsmarkedet. Lige nu har de 3600 i job - det højeste tal i virksomhedens 22-årige historie.

- Dels så er der helt klart en gryende optimisme, og vores kunder oplever, at der kommer bedre gang i hjulene der ude, men der er også mange af vores kunder, der selvfølgelig kigger efter, hvordan de kan være så effektive og produktive som overhovedet muligt, så de kan bevare deres konkurrencekraft imod den udenlandske konkurrence, siger Jesper Busk, direktør hos JKS.

Om året kører de 12.000 mand igennem vikarmaskinen. Vikarerne er der i gennemsnit to måneder hver. Men det er ikke nok.

- Det er bare ikke nok. Vi er også nødt til at kigge til udlandet, hvis vi skal kunne leve op til vores kunders efterspørgsel hos os, og derved at de skal kunne levere til deres kunder, siger Jesper Busk.

Fleksibel arbejdskraft ønskes

Hos Kramp i Skjern mærker de også, at der er rift om dem, der er lette at hyre og fyre.

- De har været gode til at levere almindelige hænder, der skal bruges til pakke/plukkeopgaver, men når det er specialopgaver, truckcertifikater og lignende, så kan man godt mærke, at der er pres på, siger Dennis Pallesen, lagerchef hos Kramp.

Lige nu er er der seks vikarer tilknyttet Skjern-virksomheden - om få måneder er de væk igen

- Vi har ønsket at få en fleksibel arbejdskraft i forhold til, at vi har højsæson og lavsæson, siger Dennis Pallesen.

Kræver tilvænning

Jonas Kjeldgaard er en af dem, der for tiden giver en hånd med i Skjern-virksomheden.

- Man skal vænne sig til, at du ikke ved, hvornår du skal arbejde, og man ikke kender tidspunkter, men det er sjovt at prøve lidt af hvert, siger Jonas Kjeldgaard, der er vikar hos Kramp.

Han har vikarieret siden oktober, og det er fint for en periode.

- Måske ikke resten af mit liv, men det er godt, hvis man ikke ved, man vil, synes jeg, siger Jonas Kjeldgaard.

1:40