Jeppes seje kamp er slut

Jeppe Noppenau, som deltog i programmet ”vandring for livet”, er død. I en alder af kun 36 år tabte han kampen mod sin uhelbredelige kræftsygdom.

Kræftsyge Jeppe fra Fly, havde et stort ønske om at deltage i Helge Rude Kristensens gåtur fra Nordkap til Give.
Kræftsyge Jeppe fra Fly, havde et stort ønske om at deltage i Helge Rude Kristensens gåtur fra Nordkap til Give.
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

Jeppe Noppenau blev i sommer kendt, da han midt i sit livs krise og kamp mod en uhelbredelig kræftsygdom, havde mod og overskud til at støtte ”Familie på Fartens” indsamling til Kræftens Bekæmpelse. Et projekt, hvor 69-årige Helge Rude Kristensen på to en halv måned skulle gå knap 50 kilometer per dag.

I TV serien "Vandring for Livet" satte han ekstra fokus på seriens hovedperson, Helges, lange vandring fra Nordkap til Give i en god sags tjeneste. Jeppe var på daværende tidspunkt blevet erklæret uhelbredelig syg af kræft. Alligevel ville han deltage i vandringens opstart og afslutning. 

0:16
 

- Det kom meget kærkomment, for det kom lige på et tidspunkt, hvor der ikke længere var så mange mål, sagde Jeppe Noppenau i første program i serien ”Vandring for livet” i slutningen af september i år. 

Jeppe trodsede sygdommen og tog til Nordkap

Med sin families støtte, og trods voldsomme sygdomssymptomer, rejste Jeppe i maj måned i år til Nordkap, for at gå sammen med Helge de tre første dage af hans vandring. 

- Jeg bliver ikke mere frisk, end jeg er nu. Så der er det krudt, der er at give af. Jeg giver det, jeg har, sagde Jeppe i første afsnit af programserien.

Hele ideen om gåturen opstod, fordi Helge aftalte med sin nabo, at han ville gennemføre den, hvis naboen til gengæld lovede at kvitte smøgerne. 

Helges lange gåtur fra Nordkap i Norge til Give.
Helges lange gåtur fra Nordkap i Norge til Give.
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

- Inden jeg begynder på den her tur, er der faktisk allerede sket to gode ting. Min nabo er holdt op med at ryge – det er derfor jeg skal gå turen, for jeg lovede ham at gå fra Nordkap til Give, hvis han holdt op. Og så har jeg lært Jeppe at kende i forbindelse med det her. Han vil gerne herop og starte op sammen med mig. Og det er faktisk den største gave, jeg kan få, sagde Helge Rude Kristensen.

Jeppe blev en del af turen, fordi Jeppes far, som er gammel soldaterkammerat med Helge, ringede til Helge, og fortalte, at deres kræftsyge søn havde et stort ønske om at deltage i hans vandring, i håb om at hans medvirken ville hjælpe til med at samle penge ind til Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er nødt til at leve i det. Vi er nødt til at få det bedste ud af den tid, vi har. Der er ingen helbredelse – det er kun livsforlængende, sagde Lisbeth Trads Noppenau, Jeppes mor, Sevel.

Kort før afgang i Nordkap i begyndelsen af maj 2017, var Jeppe, Helge og Jeppes far Henning klar til at gå de første kilometer sammen.

- Jeg vil gerne sige tak til Jeppe, fordi han vil give mig en god start. Jeg kan ikke få en bedre start, end at gå med ham, sagde Helge Rude Kristensen.

Forud ventede 74 dages vandring for Helge, fra Nordkap til bopælen i Give. 

Jeppe og to af Helge og Anne Grethes tre sønner hyggesnakker, den dag Helge kommer hjem efter 74 dages gåtur.
Jeppe og to af Helge og Anne Grethes tre sønner hyggesnakker, den dag Helge kommer hjem efter 74 dages gåtur.
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

Uhelbredelig kræftsyg i en tidlig alder

Jeppes kræftsygdom begyndte tre år før gåturen. Det begyndte som tyktarmskræft, og i løbet af tre år spredte sygdommen sig hastigt. Efter en periode med stilstand, fik han i efteråret 2016 et tilbagefald.

- Han begyndte at få det dårligt i efteråret, og begyndte at hoste, og så fik vi endelig diagnose på, at han havde fået et tilbagefald i kræften lige før jul, sagde Pia Mølgaard Pedersen, Jeppes kone, Fly.

Fra sit hjem i Fly fulgte Jeppe Helge på hele hans tur fra Nordnorge ned gennem Danmark. Og det var en stor og meget rørende oplevelse for ham, da Helge nærmede sig sin bopæl i Give, hvor familie og venner ventede på ham. Selvom Jeppe var stærkt svækket på grund af sygdommen, ville han gå den sidste kilometer med Helge.

- Nu har han slidt tre par sko op blandt andet for min skyld. Så det mindste jeg kan gøre, er at gå den sidste kilometer med ham som lovet, sagde Jeppe Noppenau, lige inden målet var nået.

Helge Rude Kristensen gik den lange tur på 3700 kilometer på 74 dage. På turen fik han samlet 160.000 kroner ind til Kræftens Bekæmpelse.

Du kan se hele serien om Jeppe og Helge her. 
 

Selvom Jeppe var stærkt svækket på grund af sygdommen, ville han gå den sidste kilometer med Helge.
Selvom Jeppe var stærkt svækket på grund af sygdommen, ville han gå den sidste kilometer med Helge.
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST