Jens vinder guldmedaljer på stribe for sine frugtvine

Jens Skovgaard er efterhånden vant til at vinde guldmedaljer for sine frugtvine. Han har netop vundet den fjerde på fem år.

Jens Skovgaard (th.) smager på sin næste frugtvin lavet på abrikoser. Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Hvorfor forsøger vi hele tiden at lave vin på druer i Danmark, når der er så mange andre frugter, som vi er verdensmestre i at dyrke her i landet? Det spørgsmål stillede en efterskoleforstander for otte år siden sig selv, og i dag laver han vin af forskellige danske frugter, der vinder den ene pris efter den anden. Faktisk er det blevet til hele fire guldmedaljer på bare fem år for Jens Skovgaard, der er indehaver af Cold Hand Winery i Hammershøj ved Viborg. 

Alle de forskellige frugter og bær, vi har her i Danmark har potentiale til at udvikle sig til guldmedaljevine

Jens Skovgaard, Cold Hand Winery

- Med druer er vi allerede bagud på point fra starten af, men med frugter er vi foran på point - æblerne er bedre her end i Tyskland og Frankrig, siger Jens Skovgaard. 

Læs også Vinbonde har stor succes med frugtvin

For en uge siden vandt han guldmedaljen for sin pærevin ud af over 200 frugtvine på en stor vinudstilling i Kolding. Det er inden for den danske vinbranche den største hæder, man kan modtage. Og der er efterhånden rigtig mange priser at holde styr på.

Men da han i 2010 begyndte at lave vin ud af danske frugter på gården ved Hammershøj, var der ikke mange, der troede på hans frugtvin.

- I starten forsøgte jeg at melde mig ind i vinavlerforeningerne herhjemme, men jeg oplevede, at når jeg stillede op med min æblevin, var der faktisk ikke nogen, der overhovedet gad at smage på dem, fortæller han. 

Nu er frugtvinene ikke kun blevet populære i Danmark. Jens Skovgaard har fået ordrer fra Tyskland og Holland, og er nu også trådt ind på det amerikanske marked. I vineriet er de ved at lave det næste skud på stammen - en abrikosvin.

Se meget mere om frugtvinene fra Hammershøj i TV MIDTVEST's serie Eliksir ved at klikke her. 

02:11 Luk video