Jens Rohde: Støjberg er på vej mod ny tamilsag

Den radikale politiker engagerer sig personligt i sag om somalier fra Viborg. Han er klar til at gå til Menneskerettighedsdomstolen.

150313_Jens_Rohde.jpg
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Danmark risikerer at tabe en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvis Udlændingestyrelsen fastholder sin plan om at sende flere somaliske flygtninge tilbage til Somalia.

Det vurderer det radikale medlem af Europaparlamentet, Jens Rohde, fra Viborg. Han går endda så vidt at sammenligne udsendelsen med en af de største politiske skandaler i Danmark.

- Inger Støjberg er på vej ud i en ny tamilsag, siger Jens Rohde til tvmidtvest.dk.

Jens Rohde har personligt engageret sig i det, der kan gå hen og blive en principiel sag ved domstolen i Strasbourg. Det drejer sig om den 33-årige buschauffør Said Abdullahi fra Viborg. Han har boet i Danmark siden 2009, men har fået at vide, at hans opholdstilladelse udløber i marts.

Said Abdullahi har anket afgørelsen til Flygtningenævnet, og hvis afgørelsen går ham imod, vil Jens Rohde sammen med advokat Kåre Trabjerg Smidt indbringe sagen for Menneskerettighedsdomstolen.

Jens Rohde vurderer, at somaliske flygtninge vil være i stor fare, hvis de vender hjem. Han siger at børnene er i overhængende risiko for at blive rekrutteret af den militante gruppe Al-Shabaab, og at der generelt er stor risiko for terror og dødsdomme.

- Det er vores bedste vurdering, at Danmark vil få meget svært ved at vinde sådan en sag, hvis den bliver kørt hele vejen gennem det europæiske retssystem, siger Jens Rohde.

Han henviser til. at domstolen i en sag mod Storbritannien tidligere har fastslået, at hjemvendte somaliere er i stor fare med mindre de har meget stærke tilhørsforhold til en af de lokale klaner.

Støjberg: Kan slet ikke sammenlignes

Inger Støjberg afviser blankt Jens Rohdes kritik.

- Det er jo sådan i afgørelser om asylsager, at det jo netop ikke er politikere, der afgør det. Det er uafhængige instanser. Der er et armslængdeprincip – så har det altid været, og det efterlever vi også i dag. Det er Udlændingestyrelsen, der behandler de her sager. Og er man ikke tilfreds med afgørelsen, så er der jo Flygtningenævnet, man kan klage til. Og det er der også blevet i de her sager, siger hun.

- Hvad siger du til sammenligningen med tamilsagen?

- Hvis man ikke længere er truet i hjemlandet, så skal man ikke have beskyttelse i Danmark - så skal man hjem igen.  Det kan ikke sammenlignes med tamilsagen overhovedet.

Hvad er din kommentar til, at der nu formentlig kommer en prøvesag ved Menneskerettighedsdomstolen?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jens Rohde må agere politisk, som han vil. Det afgørende for mig er, at vi hjælper mennesker i nød, og er man ikke det længere, så skal man sendes hjem. 

3:05
Said Abdullahi fra Viborg har arbejde og forsørger selv sin familie. Alligevel bliver han nu sendt tilbage til Somalia.