Mai har 1.300 chinchillaer: - Jeg ville ikke bytte det væk for noget i verden

Mai Ejlskov har viet både sit arbejdsliv og sit privatliv til et lille sydamerikansk pelsdyr.

Mai Ejlskov har en chinchillafarm ved Astrup med 1.300 avlsdyr.
Mai Ejlskov har en chinchillafarm ved Astrup med 1.300 avlsdyr.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Mai Ejlskov bruger alle sine vågne timer på chinchillaer.

- Det er både mit arbejde og det er min interesse, fortæller hun.

Hendes chinchillafarm Ejlskov Chinchilla er blandt landets største. Den ligger i nærheden af Astrup mellem Videbæk og Skjern, og i farmens to stalde bor der 1.300 avlsdyr - og så tæller vi ikke engang alle ungerne med, hvor der dagligt kommer flere til.

- For det første så synes jeg, de er fascinerende, og så kan jeg nok også godt lide at lave noget, som ikke alle andre laver, siger Mai Ejlskov.

I Danmark bliver der årligt produceret 17 millioner minkskind mod bare 35.000 chinchillaskind. Chinchillaens pels er den blødeste i verden, og det gør skindene både eksklusive og dyre. En kort jakke i ren chinchillapels koster omkring en halv million kroner.

- Det giver mig en stolthed at tænke på, at vi kan producere et af verdens fineste produkter i en stald her i Astrup, siger Mai Ejlskov.

Den mest normale farve for chinchillaer er grå.
Den mest normale farve for chinchillaer er grå.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Drømmen startede i en bilgarage

Chinchillaavlerens altomsluttende interesse for chinchillaer startede ellers lidt tilfældigt.

- Jeg havde chinchillaer som kæledyr hjemme på pigeværelset, da jeg var barn, men jeg kom væk fra det igen, da jeg blev teenager. På et tidspunkt flere år senere havde min stedfar set et opslag om noget, der hed chinchillafarme, og så tænkte jeg, at det kunne være meget interessant at kigge på, for chinchillaer har altid interesseret mig, fortæller hun.

Efter det første besøg på en chinchillafarm var hun solgt, og hun besluttede sig hurtigt for at leve af de små pelsdyr. Hun startede op med 12 hunner og to hanner i en bilgarage, og så har hun ellers langsomt avlet sig frem til de 1.300 dyr, hun har i dag.

- Ambitionen er stadig at blive større, så hvornår det stopper, det ved jeg ikke endnu, siger Mai Ejlskov.

En hel livscyklus hver dag

I løbet af et år på en minkfarm kommer de forskellige opgaver i sæsoner: Der er en tid for parring, en tid for at ungerne bliver født og en tid for at pelse. Men i chinchillaverdenen er rytmen anderledes.

- Man oplever faktisk en hel livscyklus hver dag, så det er et meget varieret job. Hver dag kommer der nye unger til, ældre unger skal sorteres fra og der er dyr, som skal aflives og pelses, fortæller Mai Ejlskov.

Hun får hjælp til alle de praktiske opgaver på farmen af sin mand, som hun har mødt gennem chinchillamiljøet.

- Vi har da også hørt fra vores børn, at vi måske bruger mere tid på chinchillaerne, end vi gør på dem, griner Claus Thygesen, der er uddannet tømrer.

Planen er, at både han og Mai Ejlskov på sigt skal arbejde fuld tid på farmen.

- Det har været tilfældighedernes spil, men jeg ville ikke bytte det væk for noget i verden. Jeg har samme glade fornemmelse i maven hver morgen, som jeg havde, da jeg startede for ti år siden, og det er da en fed følelse, siger Mai Ejlskov.

4:29
Her kan du se hele indslaget om Mai Ejlskovs chinchillafarm.