Rohde fanget i skyderi: Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige

Europaparlamentarikeren Jens Rohde fra Viborg befandt sig få meter fra skyderi i Strasbourg i aftes, hvor tre foreløbigt er døde. Antiterrorpoliti jagter fortsat en gerningsmand.

Politikeren Jens Rohde var midt i Strasbourg, da en mand skød og dræbte tre mennesker i et julemarked. Flere er sårede og antiterrorpoiliti jagter fortsat gerningsmanden.
Politikeren Jens Rohde var midt i Strasbourg, da en mand skød og dræbte tre mennesker i et julemarked. Flere er sårede og antiterrorpoiliti jagter fortsat gerningsmanden.
Foto: Sebastien Bozon Ritzau/Scanpix

Europaparlamentarikeren Jens Rohde fra Viborg var i Strasbourg med sin familie få meter fra skyderiet i aftes, der i øjeblikket efterforskes af franske antiterror-enheder. 

- Vi kom på først vores hotel kl. halv fem i morges. De andre (Rohdes kone og børn red.) sover nu, men min telefon bimler og bamler jo hele tiden, siger en tydeligt træt Jens Rohde fra sit hotel i Tyskland, der også har taget et opkald fra TV MIDTVEST.  

Omkring klokken otte tirsdag aften skød en person mod menneskemængden nær et julemarked i midten af Strasbourg.

Ifølge en pressemeddelelse fra det lokale politi gik drabsmanden ind på det lokale julemarked, hvorefter han begyndte at skyde vilkårligt omkring sig med et automatvåben.

Tre er dræbt og flere er såret. Morderen har været i flere skudvekslinger med politiet, men er fortsat på fri fod. En omfattende menneskejagt udspiller sig lige nu i Strasbourgs gader.

Jens Rohde var med sin familie og sine medarbejdere på en restaurant tæt på skyderiet i aftes. Han fortæller, at han nærmest ikke har sovet i nat. Når han taler om aftenens forløb, taler politikeren næsten uden punktummer kun afbrudt af små gab. 

- Det er meget sent på natten, da vi kommer ud fra restauranten. Mange mennesker blev sendt ind på den restaurant. Det tog meget lang tid at komme ud derfra. Der fra skulle vi over til den tyske side, for at komme over på vores hotel. Der var grænsen stort set blokeret, fordi de ikke har fundet manden endnu, siger han. 

Julemarkedet i Strasbourg plejer at være stopfyldt med handlende. Her er det antiterror enheder, på vej igennem markedet. 
Julemarkedet i Strasbourg plejer at være stopfyldt med handlende. Her er det antiterror enheder, på vej igennem markedet. 
Foto: Sebastien Bozon Ritzau/Scanpix

Jens Rohde gik selv ud fra restauranten, der ligger 50-100 meter fra julemarkedet, da han så blå blink og hørte sirener. 

- Mit yngste barn og min hustru har lige gået i den gade. Jeg går altid ud, når jeg ser blå blink. Så skal jeg se, hvad der sker. Og så kan jeg se, at der ligger folk under tæpper, og der er politi over alt.  

- Jeg ved ikke, om de er døde. Der er i hvert fald sårede mennesker. Der er ambulancefolk, der går rundt med hjertestartere og nødudstyr og forsøger at holde folk varme og i live, og nogen steder står der nogle pårørende og er ved at gå fuldstændig i opløsning, siger Jens Rohde og holder en meget lang pause i sin talestrøm, der indtil nu ikke har holdt pause siden interviewets begyndelse.  

Kort efter han gik ud af restauranten, blev han sammen med mange andre mennesker gennet ind i en gyde bag en afspærring. 

- Det er en lille gyde, og de har svært ved at komme ned med ambulancerne, så vi bliver flyttet rundt. Der går en pige forbi mig, hun er ved at blive hjulpet i en ambulance. Hun er blevet skudt i armen. 

Antiterrorpoliti bag skjolde. 
Antiterrorpoliti bag skjolde. 
Foto: Sebastien Bozon Ritzau/Scanpix

- Ja, hvad skal man sige. Sukker han efter endnu pause.

- Man fatter egentlig ikke rigtig, hvad det er man står i. Og så står jeg jo bare der, og det der terrorkorps rykker frem og tilbage og ud og ind, og det står jeg bare helt forstenet og kigger på. Der ligger snigskytter oppe på tagene. Og så kan jeg høre de der små eksplosioner. Jeg går ud fra, at de sprænger et eller andet væk, så de kan komme frem.  Måske er det en væg i en bod eller noget, de er sprænger væk. Det er ikke høje eksplosioner. Jeg kan ikke se, hvad der foregår, genkalder Jens Rohde. 

Vred og træt 

Udover at tale med TV2 News og andre medier, brugte Jens Rohde også tiden på at opdatere om, hvad der skete med ham og familien. Det brugte han sin facebookvæg til. I kommentarfeltet kaster den oprevne Jens Rohde sig ud i diskussioner med flere forskellige brugere, der kommenterer på hans opslag. 

Nogen kommenterer, at det er Jens Rohde og hans "landsskadelige parti" De Radikale, der er medskyldig i terroren. 

Det fik Jens Rohde til løbende og meget hidsigt at gå til modangreb. 

Her til morgen er han fortsat tosset over kommentarerne. 

 

Jens Rohde går til skarpt modangreb på facebook. Flere kommenterer, at Jens Rohde og De Radikale ligger som de har redt. 
Jens Rohde går til skarpt modangreb på facebook. Flere kommenterer, at Jens Rohde og De Radikale ligger som de har redt. 
Foto: TV MIDTVEST

 

- Jeg bliver megavred over, at fordi jeg fortæller pressen om, hvad der sker, så vælter det jo bare ind med beskeder om, at det er min og Radikale Venstres skyld. Det er noget Breivik sludder fra ende til anden. Det er total absurd. Radikale findes ikke her i Frankrig. Frankrig er en gammel kolonimagt. Han (gerningsmanden red.) er født her, men ingen kender hans motiv, siger Jens Rohde. 

- Hvad er det, højrefløjen vil? Vil de erklære krig mod alle muslimer i hele verden? spørger han retorisk og ophidset holder igen en pause, hvor et gab trænger sig på. 

- Det gør mig simpelthen bare så vred. Der er ingen, der ved, hvad motivet er, siger Jens Rohde. 

Gerningsmand identificeret

Politiet har identificeret den formodede gerningsmand. Der er en 29-årig mand, der er født i Strasbourg.

Manden er i forvejen kendt af politiet blandt andet for at have udgjort en risiko for den offentlige sikkerhed. Han har været på politiets overvågningsliste over mulige ekstremister.

Jens Rohde blev på et tidspunkt genforenet med sin familie på restauranten, der bliver brugt af politiet som opbevaringssted, af de mange mennesker, der opholdt sig i området omrking julemarkedet.  

- Til sidst bliver jeg sluset over gaden og ind i restauranten. Det er måske 50 meter. Det er et meget lille område, alting foregår på. Det er sådan nogen antiterrorbetjente med skjolde, der følger os over vejen. Og så sidder vi der lidt, men vi bliver så hele tiden flyttet fra det ene lokale til det andet. Der skal ikke være vinduer, forstår jeg.

- Vi forsøger at holde en ok stemning overfor børnene og ikke helt forklare, hvad det egentlig er, der er ved at ske - forklare, at det bare er en lidt underlig restaurant, vi er på.

Selv om den stridbare politikers ord kommer hurtigt og tæt, når talen falder på de konkrete oplevelser ved julemarkedet eller på debatten på hans facebookvæg, så løber han hurtigt tør på tale, når han skal forsøge at reflektere personligt over aftenen og nattens begivenheder. 

Hvordan har du det selv i dag?  

- Det ved jeg sgu ikke. Det gør jeg ikke, siger Jens Rohde. 

Det lyder som en voldsom oplevelse. Har du overvejet noget krisebehandling af en art?

Nej, det har jeg ikke. Jeg håber, de får ham pacicificeret i en fart.

- Det er sgu en træls oplevelse. Jeg kan ikke rigtig sige andet. Det var forfærdeligt at se på de mennesker, der var ved at gå i opløsning. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Der er ikke så meget mere at sige.