Vikingernes Virkelige Verden

- Jeg tror på guderne fra vikingetiden

Hun voksede op som ateist, men fandt ud af, at hun troede på de nordiske guder.

tissel.jpg
Foto: dba media

Tissel Lund-Jakobsen kommer fra en familie, som ikke troede på noget som helst guddommeligt. Efter gymnasietiden følte hun, det var på tide at finde ud af, om hun da slet ikke troede på noget. Asatroen, som er troen på guderne fra Vikingetiden, ramte plet hos Tissel Lund-Jakobsen.

- Jeg blev ret hurtigt overbevist om, at jeg tror på, at der findes mere end én gud. For mig skal der både det mandlige og det kvindelige til for at skabe liv. Der skal en mandlig og en kvindelig guddom til for at skabe balance, og derfor vendte jeg mig mod de polyteistiske religioner for at se, om der var noget der for mig, siger Tissel Lund-Jakobsen. 

Thor er nok den allermest kendte af de nordiske guder.
Thor er nok den allermest kendte af de nordiske guder.
Foto: dba media

Der er flere trosretninger indenfor de polyteistiske religioner – blandt andet troen på de nordiske guder.

- Alle danskere og alle skandinavere er jo opvokset med myterne om de nordiske guder, så dem kiggede jeg også på. Og når man så begynder at læse dem og kigge på, hvordan man kan fortolke livsholdninger ud fra det, så tiltalte det mig rigtig meget. Og den indstilling til livet og døden og menneskeheden, og om hvad en gud gør og ikke gør, synes jeg passede til mig, og så blev det min vej, siger Tissel Lund-Jakobsen.

Asatroen er en anerkendt tro i Danmark i den forstand, at den er godkendt af Kirkeministeriet og blandt andet kan vie folk. I Danmark hedder de asatroendes trossamfund Forn sidr.

- Det er et rigtigt trossamfund som kan vie folk. Det, der afgør, om man er et trossamfund eller ej, det er, om man er anerkendt af Kirkeministeriet, som jo er dem der styrer alle former for religion. Og så får man den magt, og det er jo faktisk en uddeligering af statsmagt, at man kan vie folk. Så Form sidr er et anerkendt trossamfund – så asatroen er en rigtig religion, kan man sige, siger Tissel Lund-Jakobsen. 

Her kan du se 6. afsnit i serien Vikingernes Virkelige Verden:

27:19
Vikingernes tro på de nordiske guder havde betydning for næsten alt hvad de gjorde i livet. Både de meget hverdagsagtige – og for krigerne i kamp