Rasende i trafikken: - Jeg skældte hende hæder og ære fra

Inger Larsen Ørbæk fra Viborg blev grebet af vejvrede, da hun på cykel var tæt på at støde sammen med en kvindelig bilist.

0:45
Inger Larsen Ørbæk fortæller om dengang, hun blev vred i trafikken og skældte en kvindelig bilist ud.

Inger Larsen Ørbæk fra Viborg er en af de trafikanter, der er med til at trække statistikken om vejvrede i den forkerte retning. 

Inger Larsen Ørbæk har nemlig overfuset en bilist, som overså hende, da hun kom cyklende i en rundkørsel.

- Jeg blev enormt vred. Jeg blev selvfølgelig også bange. Hun stoppede og var måske lige så forskrækket som mig. Jeg skældte hende hæder og ære fra, siger Inger Larsen Ørbæk. 

Vejvrede er et fænomen, der bliver mere og mere udbredt. Det indebærer, at en trafikant bliver vred på andre i trafikken. Vejvrede ses oftes som hærværk mod biler, men også trusler og vold mod andre trafikanter finder hyppigere sted end tidligere. 

Når man udsættes for vejvrede, kan det føles meget voldsomt. Det erfarede Inger Larsen Ørbæk, efter hun skældte en kvindelig bilist ud i en rundkørsel i Viborg.

- Jeg kunne se, at hun fik vand i øjnene. Hun var enormt ked af det. Og jeg blev næsten også helt ked af, at jeg havde skældt hende så meget ud, siger Inger Larsen Ørbæk.

Psykolog forklarer: Impulserne tager over

Pelle Hvidt-Nielsen er psykolog hos Relationspsykologerne i Skive. Han mener, at den stigende vrede på vejene skyldes flere ting.

- Folk gør ting i trafikken som de aldrig ville gøre i køen over i Netto, fordi man i Netto ville blive konfronteret med sin adfærd. Det bliver man ikke i trafikken, siger Pelle Hvidt-Nielsen.

Han peger også på, at stress og dårlig søvn kan påvirke, hvordan man reagerer i trafikken. Stress og manglende søvn kan nemlig gøre, at man bliver mere impulsiv, og krydres det med en forskrækkelse, kan det føre til vejvrede.

- Når man bliver bange, er hjernen præget til, at vi skal kunne håndtere svære situationer. Derfor udløses vreden, så man kan beskytte sig selv, siger Pelle Hvidt-Nielsen.

Cyklisten Inger Larsen Ørbæk blev også overrasket over sin egen reaktion i rundkørslen.

-Det kom bag på mig, at jeg blev så vred. Jeg bliver ikke så nemt vred, der skal faktisk meget til at hidse mig op. Men jeg følte, det var så urimeligt, fordi jeg var så synlig, og det var højlys dag, fortæller Inger Larsen Ørbæk.

Efter vrede kommer fornuften

Efter at have været del i episoden i rundkørslen i Viborg, har Inger Larsen Ørbæk en opfordring til andre, der skulle blive overmandet af deres følelser i trafikken. 

- For guds skyld, lad være. Det er ikke værd at lade sig gribe af sådan en konflikt, siger hun.

Psykolog Pelle Hvidt-Nielsen har også nogle ganske simple råd, som kan være med til at bringe ro bag rettet.

- Tre dybe vejrtrækninger aktiverer den del af nervesystemet, der får dig til at slappe af. Det gamle råd om at tælle til ti gælder stadig.

- Husk dig selv på, at du bare kan køre videre. Man behøver ikke hænge fast i den her situation, fortæller han.