Line laver Danmarks dyreste oste: Jeg lærer nok at spise dem en dag

På Arlas mejeri i Troldhede har de specialiseret sig i at producere skimmeloste til osteelskere i hele verden. Man behøver ikke elske at spise osten, for at elske at lave den.

Mejeristen Line Tim elsker sit arbejde, men hun vil helst være fri for at spise de oste, hun producerer. Foto: Anders Toft Bro

Man behøver ikke, bogstaveligt talt at elske det man laver, for at elske det man laver.

Det lyder måske underligt, men sådan er det i hvert fald for den 41-årige mejerist, Line Tim, der arbejder på Arla mejeriet i Troldhede. 

- Min familie grinte meget af, da jeg fik en elevplads på et skimmelmejeri. Det var nok ikke drømmestedet, da jeg blev ansat, men det er det blevet sidenhen. Jeg synes det er en fantastisk ost at arbejde med, siger Line Tim. 

Jeg synes, det er en fantastisk ost at arbejde med

Line Tim, mejerist på mejeriet i Troldhede

Blandt meget andet producerer mejeriet i Troldhede osten Arla Unika. Det er lige præcis den skimmelost, som Line Tim både elsker og - ja, altså ikke bryder sig så meget om. 

- Hvidskimmel er ikke min yndlingsost - kan vi ikke godt sige det, siger hun med et grin. Men det er smagen, hun mener. Ikke arbejdet.  

Skimmelosten er ikke blandt de billigste danske oste, man kan købe. Nærmere det modsatte. Kiloprisen på Arla Unika sniger sig op omkring de 250-300 kilo. Til gengæld er den blevet passet og nusset og plejet fra mælk til færdigpakket produkt.

Det er Line Tim garant for, og det er også det, der går at hun elsker ved sit arbejde. 

- Du følger din ost fra du har produceret den, til du har selv pakket den. Det der med at man selv følger sine små ostebabyer fra start til slut – det er fantastisk, siger hun. 

08:37

Se programmet Fast Arbejde fra Arlas mejeri i Troldhede her.

Luk video

Ovre Ruslandskrisen 

Mejeriet indvejer hver uge 850 tons mælk. Mælken bliver hver uge til svimlende 800.000 enheder - altså oste, der kommer ud af mejeriet til kunder over det meste af verden. Men ikke længere til Rusland. 

Troldhede mejeri mistede 40 procent af sin produktion i 2014 da virksomheden blev ramt af Ruslands embargoen, som fulgte med handelskrigen imellem EU og Rusland. Mejeriet har nu betydelig højere produktion, men uden Rusland.

Selv om hendes chef forsikrer, at det er ok, ikke at være helt pjattet med skimmelost, når man arbejder på mejeriet, er Line Tim efterhånden så (meget) småt ved at forlige sig med smagen af skimmelost. 

- Jeg kan bedre og bedre spise det - så måske lærer jeg det en dag.