Jane Aamund skriver efterfølger til bestsellerroman

En flytning, et nyt hus og en skrivelyst som aldrig før, har fået Jane Aamund til at lave fortsættelsen til sin bestsellerbog "Colorado drømme".

3:54
Her kan du se hele udsendelsen om Jane Aamund.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

81-årige Jane Aamund flyttede i juni måned fra Lemvig til Nørre Nissum – blandt andet for at få mere skrive-ro. Og det har givet pote.

- Jeg skriver, så godt som jeg ikke har gjort i mange år, fordi jeg har de bedst mulige omstændigheder at sidde og skrive i. Jeg har en vidunderlig udsigt, der er ingen huse i nærheden. Der er ingen mennesker, siger Jane Aamund.

I Nørre Nissum har hun fået bygget sit drømmehus, og det er her i huset, hun vil skrive og leve sine sidste kapitler. Lige nu er hun igang med en bog, som rigtig mange har ventet længe på.

- Lige nu sidder jeg og skriver på en bog, som er en fortsættelse af den bog, jeg skrev for mange år siden, der hedder ”Colorado drømme”. Det har været min største succes. Men selvom alle mennesker har spurgt mig om, hvad der skete, så har jeg ikke kunnet skrive det før nu, for det er meget følelsesbetonet, siger Jane Aamund.

Kapitlerne er nye, og det samme gælder arbejdsværelset. Ja faktisk er hele huset bygget efter forfatterens ønsker. Og hun har fundet sig godt til rette både i huset og i Nørre Nissum.

- Da jeg flyttede herud holdt jeg housewarming og inviterede naboerne. Der kom 8-10 stykker for at se huset og se mig, og de så, hvem jeg var, og jeg så, hvem de var, og nu vinker vi til hinanden ved vinduet og taler sammen, siger Jane Aamund. 

Det er tyve år siden, Jane Aamund forlod København til fordel for Lemvig og Vestjylland. Området, hvor hendes mor stammer fra.
Det er tyve år siden, Jane Aamund forlod København til fordel for Lemvig og Vestjylland. Området, hvor hendes mor stammer fra.
Foto: Arkiv

Roen og de nye omgivelser har i den grad båret frugt. Indtil videre ligger over 200 sider klar. Endnu engang åbner hun op og tager læserne med ind i hendes eget liv.

- Jeg føler, jeg skriver så godt i øjeblikket, som jeg overhovedet kan. Jeg kan ikke skrive bedre, end jeg gør i øjeblikket, siger Jane Aamund.

Jane Aamunds forfatterskab tæller i dag nogle af Danmarks bedst solgte romaner. Bøgerne har givet hende et væld af litteraturpriser. Selv har hun én klar favorit blandt de mange bøger, der har hendes eget navn på omslaget.

- Jeg er stadigvæk meget glad for Klinkevals, for den beskriver min fars hårde barndom. De ting, vi oplever i ghettoerne i dag, det er det rene vand ved siden af, hvordan det var at være født i 1886 og have en mor, der var alene med seks børn uden socialt netværk, siger Jane Aamund.

0:47
Hør Jane Aamund fortælle om sin tid som journalist, hvor sexchikane var en hverdagsting.

Kræften har været hendes livsledsager

Jane Aamund har været kræftsyg i store dele af sit voksenliv. Som 33-årig fik hun sin første kræftdiagnose, da hun fik konstateret kræft i livmoderhalsen.

- Jeg var meget ulykkelig, fordi jeg var bange for at dø fra mine to, små drenge. Den tid var en kamp for at overleve, men jeg kom mig over det. Sådan var det, da jeg var i trediverne - der var både sorg og glæde, siger Jane Aamund.

Jane Aamund blev desværre syg gen i midten af halvfemserne. Denne gang fik hun kræft i mundhulen. En store tumor blev fjerne, og der blev åbent ind til næsehulen. Derfor taler Jane Aamund i dag meget snøvlet.

- Det, jeg blev mest ked af, var, at jeg ikke kunne læse højt for mine børnebørn. Og så blev jeg ked af, at jeg blev beskyldt for at være fuld, fordi jeg talte, som jeg gjorde, siger Jane Aamund. 

Jane Aamunds sygejournal vidner om, at kræften ikke er det eneste, hun har måtte slås med. Hendes hjerte bliver i dag holdt i gang af en pacemaker, hun spiser ikke selv, men får sondemad seks gange i døgnet.

28:38
Jane Aamund er flyttet til Nørre Nissum. Her vil hun leve og skrive sine sidste kapitler. TV MIDTVEST har mødt hende til en snak om forfatterskabet, familien, kræftsygdommene og ikke mindst kærligheden til Vestjylland.