Jagten er gået ind på forsvundne planter på Venø

På Venø er der forsvundet 187 planter siden 1965. Kommunen har nu sat gang i en større eftersøgning og håber, at nogle af planterne måske gemmer sig derude i det grønne.

Tina Moustgaard Pedersen er biolog ved Struer Kommune, og så er hun på jagt efter forsvundne planter som Klokkeensian, Guldblommen og Rundbladet Soldug.
Tina Moustgaard Pedersen er biolog ved Struer Kommune, og så er hun på jagt efter forsvundne planter som Klokkeensian, Guldblommen og Rundbladet Soldug.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Vores natur bliver hele tiden fattigere. Hvert år forsvinder både dyre- og plantearter. Sådan er det også på den lille Venø i Limfjorden. Siden 1965 er der forsvundet 187 plantearter.

Struer Kommune har nu sat gang i en større efterlysning. For selvom det drejer sig om små planter, kan de have en stor betydning for os alle.

- Det er gået på Venø, som det er gået i hele landet. Der er forsvundet arter gennem de sidste 50-100 år i Danmark. Det er, fordi vi fylder mere, og vi lever anderledes, end vi gjorde i halvtredserne. Vi har bygget større byer, og landbruget trives også anderledes, siger Tina Moustgaard Pedersen, der er biolog ved Struer Kommune.

Det er blandt andet planter som Guldblommen, Klokkeensian og Rundbladet Soldug, som kommunen eftersøger. 

En af dem, som har bemærket naturens transformation, er Linda Ulfkjær, der er kommet på Venø i omegnen af 60 år. Hun kan tydeligt se, hvordan naturen har forandret sig. 

- Da jeg var en lille pige gik jeg her og plukkede blomster. Det kan man ikke gøre længere, siger Linda Ulfkjær.

Hvorfor er det overhovedet vigtigt? Er det ikke bare nogle små planter?

- Jamen hvorfor skal vi passe på elefanterne i Afrika? Hvis ikke vi passer på vores planter herhjemme, så påvirker det hele økosystemet, siger Tina Moustgaard Pedersen. 

Hvis venøboerne eller andre planteentusiaster finder nogle af de 187 forsvundne arter, skal de sende et billede til kommunen. I første omgang vil jagten forsætte i et års tid.