Jacob tror stadig på vogteræslet Amanda: Hun gør en forskel

Miljøstyrelsen har ikke planer om at fortsætte forsøget med æsler, der beskytter får, En vestjysk landmand mener, at det er for tidligt at give op.

1:24
Se et interview med Jacob Christensen her.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Selv om Miljøstyrelsen konkluderer, at æsler ikke ser ud til at kunne beskytte får mod ulveangreb, har landmand Jacob Christensen fra Råsted syd for Holstebro ikke mistet tiltroen til æslet Amanda.

Jacob Christensen har som et forsøg fået tilskud til at lade æslet passe de får, han har gående på sine marker. Og til trods for, at Amanda ikke har kunnet forhindre angreb, er han egentlig godt tilfreds med hendes indsats.

- Jeg synes faktisk, at den har leveret et udmærket stykke arbejde, siger han.

I mandags fandt den vestjyske landmand seks døde får på marken. Han er overbevist om, at det var ulven, der var på spil - men han mener samtidig, at det var gået langt værre, hvis æslet ikke havde været der.

- Jeg er næsten sikker på, at den har gjort noget, siden jeg stadig har får tilbage. Når en ulv først kommer i gang, bliver den ved, indtil den bliver forstyrret, og jeg er 100 procent sikker på, at den er blevet forstyrret i det her.

Miljøstyrelsen vil ikke gå videre

Når æsler nogle steder bruges som vogterdyr, skyldes det, at de kan skræmme rovdyr væk ved at sparke og bide. 

Lasse Jensen, der er miljøplanlægger i Miljøstyrelsen, siger, at man i Europa har begrænsede erfaringer med at bruge æsler som vogterdyr, og angrebet på Jacob Christensens dyr får ham til at konkludere, at forsøget ikke har været den store succes. 

- Det er ikke umiddelbart noget, vi vil gå videre med. Det har i hvert fald vist, at det ikke har ydet sikkerhed nok for husdyrene, siger han.

Miljøstyrelsens anbefaling er stadig, at man bruger hegn, der er sikret med strøm.

- Der har ikke været et eneste dokumenteret ulveangreb i Danmark bag et fungerende ulvesikkert hegn, siger Lasse Jensen.

Jacob Christensen siger, at han på grund af miljøregler ikke må sætte ulvesikret hegn på hele sin grund. Og fyre Amanda  - det har han foreløbig ingen planer om.  

- Jeg tror ikke, at man skal udelukke æsler som vogterdyr. Det er ikke sikkert, at det er det helt rigtige, men jeg tror, at man har fat i noget af det rigtige her, siger han. 

Der er endnu ikke kommet svar fra de DNA-prøver, der skal vise, om det var en ulv, der var på spil på marken i Råsted. 

2:23
Se indslag om vogteræslet her.