IT-ekspert: - Lad være med at bruge gratis wifi

Det er nemt som aldrig før at få hacket sit privatliv via sin telefon eller computer. Men vi kan selv være med til at forhindre angreb, siger ekspert.

Mobiltelefonen – vores bedste ven men også vores værste fjende. I hvert fald når det handler om, at blive hacket. Det er nemlig utrolig nemt for hackerne at få adgang til vores private oplysninger via den.

- Vi har den med overalt. Og selvom der står gratis internet, når du åbner din wifi, så ved du jo ikke, hvem eller hvad det egentlig er – du har ingen garanti. Det er det, der er problemet. Du skal aldrig gå på netværk, du ikke er hundrede procent sikker på. Især ikke hvis du eksempelvis er ude at rejse – aldrig, siger Morten Brok, Rådgiver, IT-sikkerhedsvirksomheden Secu.

quoteDu skal aldrig gå på netværk, du ikke er hundrede procent sikker på. Især ikke hvis du eksempelvis er ude at rejse – aldrig.

Morten Brok

Morten Brok opfordrer ikke nogen til at blive paranoide, men det er vigtigt, at vi bruger vores computer og især vores mobiltelefon med omhu. Dine private oplysninger er kun en internetopkobling væk. For eksempel på en café, hvor du ikke kender ejeren.

- Lad os sige, at du gerne vil købe noget på nettet fra din telefon, hvor du oplyser dine kreditoplysninger og den trecifrede sikkerhedskode. Hvis du oplyser det, så er det klar tekst, og så kan han købe ind på dit dankort. Han kan få dit login til Facebook og LinkedIn, og han kan begynde at manipulere med dig, bare ved at du er hoppet på et usikkert, trådløst netværk, siger Morten Brok. 

Se, hvor let det er at hacke sig adgang til din telefon.

Ifølge Morten Brok er der brug for en mere specialiseret enhed hos politiet til at opklare sagerne om IT-kriminalitet.

- Vi mangler en pendant til gadebetjenten, som giver fartbøder og så videre og tager fingeraftryk når der er sket et indbrud. Vi mangler et cyberpoliti, som forstår teknologien og alle de vinkler vi har set i dag og som kan hjælpe borgeren, siger Morten Brok. 

Har du været udsat for IT-kriminalitet, så skriv til redaktionen@tvmidtvest.dk