Invasiv fisk skal forvandles fra plage til produkt

Et nyt projekt med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet skal gøre den invasive sortmundede kutling både spiselig og rentabel.

Sortmundede kutling
Foto: Miljø-og Fødevareministeriet

På få år har den sortmundede kutling etableret sig som en ny art i den sydøstlige del af farvandet omkring Danmark og spreder sig nu derfra i et stort omfang. Det er en udfordring for havmiljøet og de eksisterende arter, da den sortmundede kutling er meget aggressiv, territorial og god til at konkurrere om føden og gydepladser. Fisken udgør også et problem for fiskerne, fordi ingen gider købe dem.

Et nyt projekt med DTU Aqua i spidsen vil vende den stigende forekomst af sortmundet kutling til en fordel for dansk fødevareindustri. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse til TV MIDVEST.

- Etablering af et målrettet fiskeri efter den sortmundede kutling er et eksempel på, hvordan man kan skabe værdifulde produkter ud af noget, der har været et problem for fiskere og havmiljø. Det giver bare god mening at finde ud af, hvordan en restvare kan bruges på en måde, man kan tjene penge på og få glæde af, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det skal blandt andet undersøges, hvordan fisken smager og føles at spise, og om der er nogle sæsoner, hvor fiskens kød er bedre og mere næringsrigt. Det gøres i samarbejde mellem DTU Food og danske kokke, som også udvikler opskrifter og en fermenteret fiskesauce på den sortmundede kutling. Et produkt, som vil være en nordisk højkvalitetsversion af de kendte asiatiske fiskesaucer, som tilfører maden umami.

Ka’ De li’ kutling?

Ifølge DTU Aqua er der ikke købere til den sortmundede kutling, fordi fisken ikke er en del af danskernes madkultur. Det skyldes ifølge seniorforsker Jane W. Behrens fra Sektion for Havøkologi og Oceangeografi ved DTU Aqua, at fisken har fået dårlig presseomtale og blandt andet bliver omtalt som invasiv og dermed ikke lyder særligt appetitlig.

- Man kan vælge, om man vil se på den som en dårlig ting eller en god ting. Indtil nu har Danmark set på den som en dårlig ting – både for økosystemer, biodiversiteten og fiskerne. Men hvis man i stedet ser kutlingen som en ny ressource, og danskerne samtidig bliver indstillet på, at det er en god spisefisk, så kan den komme ind på det danske marked og blive noget, som fiskerne kan tjene penge på, siger Jane W. Behrens.

Projektet er støttet med 4,9 mio. kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram. 

If you can’t beat them, eat them!

Skulle man få lyst til at forsøge sig med den sortmundede kutling på sommermenuen, så se mere her.