Interview med astronaut Mogensen

Onsdag morgen klokken 06.37 blev den 38-årige astronaut Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde sendt af sted mod rummet. I marts måned var han i Bjerringbro.

Astronaut.1_0.jpg

Onsdag morgen klokken 06.37 blev den 38-årige Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde sendt af sted mod rummet.

Danmarks uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), var med på første parket, da astronauten Andreas Mogensen onsdag morgen blev sendt ud i universet.

Stort øjeblik for Danmark

- Det er et stort øjeblik for dansk rumfart. Det kommer selvfølgelig til at have stor betydning, at Danmark nu har haft en mand i rummet, siger Esben Lunde Larsen til Ritzau.

Ministeren er blandt et par hundrede tilskuere, der var inviteret til at se opsendelsen på nært hold. De er allerede informeret om, at det hele er gået efter planen, og at de tre astronauter har det godt.

- Nu ønsker jeg bare Andreas Mogensen held og lykke med forskningen, siger Esben Lunde Larsen.

Fra Bjerringbro til rummet

Lige nu er Andreas Mogensen altså succesfyldt sendt i kredsløb om jorden. I marts måned var han på et succesfuldt besøg på Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro. Her fortalte han unge skoleelever om den forestående mission, han altså i dag er taget på.

Andreas Mogensen skal ifølge planen tilbringe ti dage i rummet, heraf otte på Den Internationale Rumstation.

TV MIDTVEST talte efterfølgende med Andreas Mogensen, der blandt andet fortalte, at de ti dage i rummet skal bruges på at teste en robotarm, ligesom hans fysik skal testes for at lære mere om, hvad der sker med kroppen, når den befinder sig i rummet.

Og se interviewet med Andreas Mogensen her:

2:04

Se indslaget fra hans besøg i Bjerringbro her:

1:52

Her er syv ting, du måske ikke vidste om rummissionen:

* Den danske astronaut har mange opgaver og eksperimenter at løse på rumstationen, men hovedformålet med rejsen netop nu er, at det nuværende Sojus-rumfartøj på ISS, som er ved at løbe tør for energi, skal erstattes med det, som Mogensen sidder i.

* En russisk præst velsignede astronauterne og kastede vievand i hovedet på dem inden opsendelsen. De holdt også et minuts stilhed.

* Missionens deltagere - danskeren, russeren og kasakheren - steg ud af deres bus på vej mod Sojus-raketten, lynede rumdragten ned og tissede på bussens baghjul. Sådan gjorde Jurij Gagarin 12. april 1961, før han blev den først mand i rummet.

* Andreas Mogensen og de andre rumrejsende har blandt andet lært at trække tænder ud, tage blodprøver og analysere hjerterytme. De skal kunne håndtere sygdomme og helbredsproblemer, da der ikke findes en læge på rumstationen.

* Med på Sojus-fartøjet har de tre kolleger en lille lyserød gris - deres maskot på rejsen - som stiger til vejrs og markerer for besætningen, når de rammer vægtløs tilstand. Hver rummission vælger sin egen maskot.

* Missionen hedder Iriss, som er en sammentrækning af navnet på rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, som er budbringer mellem himmel og jord. Navnet er resultat af en konkurrence, som ESA og rumrejsen.dk udskrev i 2014.

* Om bord på ISS skal astronauterne drikke deres eget tis - som dog bliver filtreret og renset først. Da opholdet på rumstationen foregår i et vægtløst univers, er vand i det hele taget en svær størrelse at håndtere. Astronauterne vasker sig med klude.

Kilde: Rumrejsen.dk og ESA