Internet i gadelamper

Viborg bliver den ene af to kommuner som skal udrulle et nyt forsøg med internet i gadelamperne. (Reklamefoto: S-light.dk)

19082014gadelygteinternet.jpg

Det er en ny dansk opfindelse med gadebelysning og trådløst internet i ét, der har fået betegnelsen 'Street Wi-Fi', som Brønderslev og Viborg Kommune bliver de første til at afprøve.

Kommunerne skal i forvejen skifte deres gamle kviksølvs-baserede gadebelysning ud, fordi et nyt EU-direktiv gør dem ulovlige fra 2016. Derfor har det danske firma S-light i samarbejde med Bredbånd Nord udviklet den nye gadelampe, som er udstyret med de strømbesparende LED-lyskilder, og altså også får indbygget trådløst internet.

- Vi har lavet en aftale, hvor firmaet bag installerer trådløst fiberbaseret internet i nogle af de gadelamper, vi alligevel skal skifte ud i løbet af næste år. Vi glæder os meget til at se, hvordan det fungerer, siger Per Christensen, der er chef for Trafik & Veje i Viborg Kommune.

Ideelt til byen

Den nye opfindelse er især velegnet til byområder, hvor der er brug for meget lys, og hvor det mobile bredbånd ofte er belastet af høje bygninger og mange mennesker:

- Med hastigheder helt op til 1 Gbit giver det nogle helt nye muligheder i blandt andet gågademiljøet. Når kunderne er koblet på gratis internet, kan de eksempelvis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted, fx foran en forretning, foran et museum, ved bustoppestedet eller i andre forbindelser, siger salgs- og marketingdirektør Christian Ingerslev Sørensen fra Bredbånd Nord.

Viborg Kommune forventer, at de nye strømbesparende gadelamper med indbygget internet bliver installeret i starten af 2015. I første omgang omkring Sct. Mathias Port i Viborg midtby.