Integrationsfodbold: - De lærer dansk ved at tale med danskere

I Nørre Snede spiller unge danskere og flygtninge fodbold for sjov. Det er lynhurtigt blevet en kæmpe succes.

Det er ikke en decideret klub. I stedet handler det om, at man skal have det fedt sammen, mens man spiller bold.
Det er ikke en decideret klub. I stedet handler det om, at man skal have det fedt sammen, mens man spiller bold.
Foto: Privatfoto: Peter Jessen

Det hele startede på en lektiecafé, hvor Peter Jessen hørte en ung flygtning beklage sig over, at det var for koldt til at spille fodbold.

Den unge mand var samtidigt ked af, at der ikke var nogen der svarede, når han sagde hej til folk på gaden. Og det blev startskuddet til ’Fodbold for sjov’, hvor unge flygtninge og danskere spiller fodbold sammen hver fredag i Nørre Snede hallen.

- Første gang troede jeg, at der ville komme fem, men så kom der femten, fortæller Peter Jessen, der er med en kontaktfamilie på lektiecaféen i området. Han er nu med til at stå for det ugentlige fodboldsarrangement.

Til den første træning var det dog kun flygtninge, der mødte op, så det fik dem til at lave et opslag på Facebook, og aftenen efter mødte der også tre danske gutter op. To fredage efter var det tal steget til 15.

- Det hele går ud på, at de på den måde møder nogen de kender, når de går på gaden. Så kommer der et ”hej hej” tilbage, forklarer han.

Ved at lære dansk

De unge flygtninge er ved at lære dansk, og derfor mener Peter Jessen, at det er vigtigt, at de møder danskere og taler med dem.

- De lærer dansk ved at tale med danskere, men det kræver, at de møder nogle danskere, siger han.

- Og de vil så gerne møde flere unge mennesker, og der håber jeg, at fodbold kan være med til at åbne nogle døre, for de har det meget sjovt sammen, uddyber han.

Han betragter ”Fodbold for sjov” som en kæmpe succes, selvom der ikke er særligt meget struktur til kampene. De ved sjældent helt, hvor mange og hvem der dukker op, men der plejer at komme omkring tyve, og de betaler hver 10 kroner for at være der.

Aftale med FCM

Der er også plads til, at de unge flygtninge kan komme ud og opleve noget. De har nemlig lavet en aftale med FC Midtjylland, så de har 10 fribilletter til alle holdets hjemmekampe. Fem af de billetter går til flygtninge og fem til danskere.

- Så fylder vi to biler op og kører til Herning. Der snakker de sammen og hepper på FCM sammen med alle de hardcore fans. Og i pausen får de en kop kaffe, siger han.

Og selvom vejret forhåbentligt snart vender og udendørssæsonen starter, så stopper Fodbold for sjov ikke der. Peter Jessen regner nemlig med, at de skal rykke udenfor og fortsætte succesen.