Ingen sygedage i 25 år

Anita Steffensen fra Vinderup har ikke haft en eneste sygedag i sit liv. Hun er et symptom på en tendens. Jyderne er ganske enkelt meget mindre syge end Københavnerne. Det viser en undersøgelse lavet af Kommunernes Landsforening.

Sammenlignet med kommunerne øst for storebælt, er jyderne 7% mindre syge. En fornem statistik, der blandt andet skyldes Anita Steffensen, der ikke har haft en eneste sygedag fra sit rengøringsjob. 

- Hvis jeg endelig bliver syg, så er det, når jeg har fri. Så tillader min krop, at jeg kan få lov til at være dårlig, fortæller hun.

Ansvaret overfor kollegerne er også en medvirkende faktor, når Anita Steffensen hopper i uniformen frem for sygesengen. 

- Man tænker nok på en lidt anden måde, når man er på et lille sted. Man føler jo, at hvis man ikke kommer, så skal de andre løbe lidt hurtigere. Det skal man jo ikke tænke på, men det kan man ikke lade være med, siger serviceassistenten fra Vinderup.

Link: Læs mere om undersøgelsen på KL's hjemmeside

Lemvig er landets sundeste kommune

De seneste to år har Lemvig Kommune været den kommune i landet med det laveste sygefravær blandt de ansatte. Sygefraværet ligger på 4,2 %, mens det på landsplan er 5,3%. Hver tredje medarbejder havde slet ingen sygedage i 2014.

Pædagog Mette Møller har ikke haft en sygedag i 16 år. Kollegerne i børnegården Lemtorp havde i 2014 et gennemsnit på 2 sygedage pr. medarbejder.

- Jeg tror, jeg er immun overfor det. Det må være forklaringen, siger Mette Møller om årsagen til de få sygedage.

Det lave sygefravær sparer kommunen for 8 millioner om året. Det svarer til 20 fuldtidsstillinger.

- Fordi vi har så stor en arbejdsglæde, som vi har og så stor trivsel, som vi har, så har vi også et stort socialt samvær. Både i og udenfor arbejdspladsen. Det har helt sikkert en betyudning, for vi ved, at vores kolleger skal løbe hurtigere, hvis vi er syge, siger Ove Weller Nielsen Økonomi- og HR-chef i Lemvig Kommune

Ifølge Lemvig Kommune ville Københavns Kommune kunne spare 170 milloner kroner, hvis medarbejderne var lige så lidt syge, som deres vestjyske kolleger.

 

Mød den kernesunde servicemedarbejder Anita Steffensen: