Ingen minister-hjælp til stavnsbundet ægtepar

Skriftligt svar fra Jakob Ellemann-Jensen i sagen om ægtepar, der bor ved siden af en grusgrav.

Uffe Bentzen og Karin Holm fra Hjøllund.
Uffe Bentzen og Karin Holm fra Hjøllund.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Karin Holm og Uffe Bentzen fra Hjøllund skal umiddelbart ikke regne med hjælp fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Ægteparret føler sig stavnsbundne, fordi deres hjem er omringet af grusgrav. De kan ikke sælge huset, og samtidig giver loven ikke mulighed for, at Region Midtjylland kan give dem erstatning.

I et svar til det radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg skriver ministeren, at han har forståelse for, at det kan være en udfordring at bo ved siden af en grusgrav.

Men samtidig peger han på, at det er et princip i miljølovgivningen, at der normalt ikke er erstatningsansvar på grund af de miljømæssige påvirkninger fra en virksomhed, der overholder myndighedernes vilkår.

- Men det kan udløse erstatning, hvis det vurderes ved en domstol, at den naboretlige tålegrænse er overskredet. Jeg synes som udgangspunkt, at det er et fornuftigt princip. Fokus bør først og fremmest være på, at vi får nedbragt de gener, der er knyttet til samfundsmæssige nødvendige aktiviteter mest muligt, skriver ministeren.

Uffe Bentzen havde i sidste uge foretræde for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg, som lovede at undersøge sagen.

Region Midtjylland og Danske Regioner har tidligere peget på det paradoksale i, at man kan få erstatning, hvis man bor ved siden af en vindmølle - men altså ikke hvis man er nabo til en grusgrav.

2:29
SE OGSÅ: Indslag om ægteparrets situation fra november sidste år.