Information: Støjbergs instruks ’reddede’ højst én pige

Information skriver, at Inger Støjberg har løjet, når hun har påstået, at hendes instruks i sagen om adskillelse af mindreårige samlevende asylpar har 'reddet' fire piger.

En af Inger Støjbergs (V) mest citerede forklaringer i sagen om adskillelse af mindreårige samlevende asylpar viser sig nu at være forkert. Det skriver Information.
    
Gentagne gange har Inger Støjberg - på Facebook og ikke mindst på et samråd i Folketinget den 1. juni - fremhævet, at fire piger blev »reddet« fra at bo sammen med deres mand på grund af hendes instruks fra februar 2016 om at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ældre samlevere.
    
- Vi har reddet fire piger her fra at bo sammen med en mand, de ikke ønsker at bo sammen med, og det er jeg ganske godt tilfreds med, sagde Inger Støjberg på samrådet, hvor hun også forsvarede sig mod kritik fra oppositionen:
    
- Læg det lidt til side, og så prøv at give et svar til de fire piger, som så valgte et liv i frihed, fordi de fik muligheden på grund af, at vi nu har en restriktiv praksis, og fordi vi ikke bare længere har lænet os tilbage og set igennem fingre med, at der faktisk findes piger i det her land, der er kommet hertil med en mand, som de så ikke har ønsket at leve sammen med.
    
Information har tidligere skrevet, at ministeren ikke kunne eller ikke ønskede at dokumentere sin påstand. Men nu mener Information at kunne dokumentere, at påstanden om, at Inger Støjberg skulle have »reddet« de fire piger, er forkert.
    
Inger Støjberg har oplyst, at hun havde oplysningerne om de fire piger fra ombudsmandens redegørelse. Derudover ønskede ministeren eller ministeriet ikke at gå i detaljer.
    
Nu har Information fået aktindsigt i et skema, som kontoret for familiesammenføring i Inger Støjbergs ministerium i november 2016 sendte til Ombudsmanden som bilag til en udtalelse, efter at Ombudsmanden for anden gang var gået ind i sagen.
    
Skemaet gengiver i detaljer, men anonymiseret, sagsbehandlingen af i alt 34 par, som Ombudsmanden har ønsket oplysninger om. Skemaet indeholder således også oplysninger om de fire kvinder, der ikke ønskede at bo sammen med deres mænd. Her fremgår det, at den ene af de fire ikke blev adskilt fra sin mand, før hun selv bad om det, den anden blev adskilt før Inger Støjbergs instruks, og den tredje var først registreret som søster og ikke som ægtefælle, men blev heller ikke adskilt, før hun selv gjorde opmærksom på, at hun ønskede det.
    
Tilbage er den fjerde, som muligvis kan være blevet »reddet« af ministerens instruks.
    
De nye oplysninger får oppositionen til at fare i flint.
    
- Inger Støjberg har sagt i sin grundlovstale, at det var på grund af hendes instruks, at de fire piger nu lever i frihed. Det er med sikkerhed løgn, kan vi nu se. Tre af dem blev adskilt af helt andre grunde, og hun kan ikke bevise, om den fjerde pige var blevet adskilt alligevel, siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.
    
Også Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten, er forarget:
    
- Nu viser det sig, at også dén historie er løgn. Jeg synes faktisk, det er under niveau for, hvad man kan forvente af en minister, at hun bliver ved med at strø om sig med forkerte informationer, siger hun.
    
Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale er enig:
    
- Ministeren har givet Folketinget og hele offentligheden indtryk af, at det er hendes fortjeneste, at fire kvinder kunne blive fri for mænd, de ikke ville være sammen med. Nu fremgår det af hendes eget ministeriums opgørelse, at det ikke er korrekt. Hvordan kan ministeren tale direkte imod den viden, hendes eget ministerium ligger inde med, spørger hun.
    
Inger Støjbergs ministerum afviser kritikken.
    
- Der er tale om komplekse sager, hvor omstændighederne hver især er unikke. Hvordan Information vælger at fortolke oplysningerne, må avisen selv stå til ansvar for, hedder det i en mail fra ministeriet, der endnu en gang henviser til Ombudsmandens redegørelse.
    
Den første af de fire piger, som Inger Støjberg mener at have »reddet«, er ifølge skemaet, som Information har fået aktindsigt i, en 16-årig kvinde. Hun var i foråret 2016 indkvarteret sammen med sin 24-årige mand, fordi Udlændingestyrelsen havde vurderet, at det ville være uforeneligt med Danmarks internationale forpligtelser at indkvartere parret hver for sig. Med andre ord blev parret ikke adskilt som følge af ministerens instruks. Midt i april meddelte kvinden, at hun ønskede at blive indkvarteret adskilt fra sin mand.
    
Den anden var en 14-årig pige, der blev adskilt fra sin 28-årige mand. Men parret blev adskilt i slutningen af januar 2016, præcis 10 dage før, Inger Støjberg udsendte sin kategoriske instruks. Så heller ikke dette par blev altså adskilt som følge af instruksen. Det var de allerede, fordi kvinden var under den seksuelle lavalder. Og midt i juni 2016 modtog Udlændingestyrelsen så oplysning om, at kvinden fortsat ønskede at være indkvarteret adskilt fra sin mand.
    
Den tredje var en 15-årig kvinde, som i foråret 2016 var indkvarteret sammen med sin 27-årige mand og hans familie, fordi hun var registreret som hans søster. I begyndelsen af juni blev Udlændingestyrelsen underrettet om, at kvinden og manden ikke var søskende, men ægtefæller, og at kvinden ikke ønskede at leve sammen med sin mand. Dette par blev altså heller ikke adskilt som et direkte resultat af ministerens instruks.
    
Og så er der som beskrevet den fjerde kvinde, som ministeren kan have reddet med sin instruks: Seks dage efter instruksen blev kvinden på 17 år adskilt fra sin 23-årige mand. I anden halvdel af juli 2016 meddelte hun, at hun ønskede adskillelsen opretholdt.
    
Ordførerne fra oppositionen er ikke i tvivl om, hvordan de vil »fortolke oplysningerne«, som ministeriet skriver i sit seneste svar til Information.
    
- Jeg tror, Inger Støjberg er citeret tusind gange i diverse medier om det med de fire piger. Igen og igen har hun gentaget som forsvar for den ulovlige instruks, at de her fire piger blev reddet af hende. Det gjorde de så bare, i hvert fald i tre af tilfældene, overhovedet ikke, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
    
Også Josephine Fock fra Alternativet er forarget:
    
- Nu kan vi se sort på hvidt, at det er højst er én pige, hendes instruks har haft konsekvenser for. Og det er kun, hvis man tolker venligt over for ministeren. For den ene pige ville højst sandsynligt også være blevet adskilt under den tidligere praksis. Men de tre andre pigers sager har ingenting haft med instruksen at gøre, og derfor har Inger Støjberg talt usandt. Det er en del af hendes misinformation til befolkning og folketing og rent spin igen, siger Josephine Fock.