Industrien skriger på naturvidenskabelig arbejdskraft

Selvom det går bedre, så er der stadig ikke nok, der vælger de naturvidenskabelige uddannelser, som industrien efterspørger.

Hos Rambøll er der bekymrede også manglen på kvalificerede ansøgere.
Hos Rambøll er der bekymrede også manglen på kvalificerede ansøgere.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Den 5. juli klokken 12 er sidste chance, hvis man ønsker at starte på en uddannelse i løbet af det næste år. Og industrien ved godt, hvad de ville ønske, at de unge vil studere.

For selvom det går bedre, end det har gjort, så mangler de stadig naturvidenskabelig arbejdskraft på arbejdsmarkedet.

- Lige nu har vi brug for tre ekstra medarbejdere, der ville kunne gå ind og aflaste vores afdeling, fortæller afdelingsleder hos Rambøll i Herning, René Bjerregaard, til TV MIDTVEST.

Rambølls midtjyske afdeling efterlyste allerede sidste år nogle dygtige, danske ingeniører. Men ansøgerne var enten udenlandske eller ukvalificerede.

- Det betyder, at hele holdet skal rende hurtigere. Og de gør de også, og det kan man gøre i noget tid. Men der kommer også en grænse, hvor man må sige, at nu kan man ikke levere mere, fortæller han.

Ikke alene

Det er ikke kun hos Rambøll, at de skriger efter eksempelvis ingeniører og andre med en naturvidenskabelig baggrund. Og det er et problem mener formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen:

- Midt- og Vestjylland er produktionsdanmark, og der har man brug for de højtuddannede til at sikre, at produktionen bliver effektiv og bliver moderniseret. Hvis man ikke kan følge med, så risikerer man, at produktionen flytter et andet sted hen, forklarer han.

Han forklarer, at det er en del af et landsdækkende problem, som de Midt- og Vestjyske virksomheder oplever.

- Midt- og Vestjylland har den samme udfordring som resten af Danmark, og måske er det endda lidt over gennemsnittet. For der er så mange industrivirksomheder, og der har man brug for de højtuddannede til at sørge for, at teknologien kommer ind og også smitter af på de ufaglærte, så de også kan blive uddannet og holde produktionen høj, uddyber han.

Hos Rambøll er de bekymrede over, hvad der sker, hvis der ikke er flere, der får øjnene op for ingeniørfaget.

- Så begynder vi simpelthen ikke at kunne tage opgaver ind. Og det vil vi absolut ikke, forklarer René Bjerregaard.