Industrien mangler arbejdskraft

På trods af krise, melder flere stålvirksomheder i landsdelen nu om mangel på kvalificeret arbejdskraft. Flere virksomheder har ledige stillinger. Men de er svære at besætte.

laroingenkrise.jpg

Krise er lig med masser af arbejdskraft og nedskæringer. Eller det er i hvert fald sådan det plejer at være. Men i stålindustrien er der fremdrift at spore.

KP Komponenter fra Spjald har det seneste år ansat 50 nye medarbejdere, og lige nu søger de to nye. Men kvalificeret arbejdskraft er svær at finde lige nu.

- Vi kan se i branchen i Vestjylland, at vi er tilbage i den konkurrencesituation omkring medarbejdere, som vi var før finanskrisen, siger Carsten Stubkjær Mumm, der er kommerciel direktør hos KP Komponenter.

Alvorligt problem

Tendensen er generel i hele industribranchen. Virksomhederne skriger efter kvalificeret arbejdskraft.

- Det er jo hæmmende for vores vækst, Og vækst er jo netop det vi råber og skriger om, at vi skal have. Så det er en alvorlig problem, siger Helge Albertsen, der er afdelingsformand i Dansk Metal, Ringkøbing.

Unge flygter

Virksomhederne er nu gået i gang med at opkvalificere ufaglærte medarbejdere til at fylde hullerne ud. Men de unge skal ifølge Dansk Metal ind på erhvervsuddannelserne, hvis fremtiden skal sikres.

- Alternativet er, at virksomhederne er nødt til at flytte til udlandet, der hvor arbejdskraften er. Og det duer jo ikke, siger Helge Albertsen.

På Herningsholm, som er en af de skoler, der uddanner industriteknikere er problemet tydeligt. Antallet af elever på skolens erhvervsuddannelser er faldet med 30 procent over de sidste tre år.

- Modsat havde man hører i medierne, så har vi flere praktikpladser end vi har elever, siger John Egebjerg, der er direktør for Uddannelsescenter Herning.

Fortsætter jagten

KP Komponenter søger lige nu to specialister til deres produktion. For tredje gang har de i denne uge en jobannonce i avisen. Nu håber de på, at det giver pote. 

- Det er jo surt at skulle indrykke det samme job igen og igen og ikke få det besat. Det koster rigtig mange penge i annoncering, siger Carsten Stubkjær Mumm.

KP Komponenter har allerede 15 udlændinge ansat i produktion. Og der kunne ifølge virksomheden let komme flere til, hvis de ikke finder egnet dansk arbejdskraft.