Inden havvindmøllerne kommer: På udkig efter miner og vrag

I de kommende uger skal eksperter afsøge områder ud for Thyborøn og Hvide Sande, hvor to nye havvindmølleparker skal opføres.

Sådan så det blandt andet ud i 2016, da specialister sprængte miner væk ved Horns Rev 3, som ligger 25-40 km fra den jyske vestkyst.
Sådan så det blandt andet ud i 2016, da specialister sprængte miner væk ved Horns Rev 3, som ligger 25-40 km fra den jyske vestkyst.
Foto: Boskalis

Specialister skal de kommende uger sejle rundt på den kommende 'byggeplads', hvor Vattenfall opfører havvindmølleparkerne, Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. 

- I 2017 er der foretaget en geofysisk undersøgelse af Vesterhav Syd og Nord, og vi har fundet 22 interessante punkter på hver af de kommende vindmølleparker foruden nogle større områder, hvor ændringer i magnetfeltet gør, at målingerne bliver uklare. Man forventer generelt, at én til fem procent af de felter, man har udpeget, viser sig at være farlige objekter, men vi finder ofte andre interessante ting som gamle ankre og måske gamle skibsvrag", forklarer Vattenfalls senior geophysicist Dorthe Reng Erbs-Hansen i en pressemeddelelse.

Hun har det overordnede ansvar for arbejdet.

Eksperter på holdet

Mens Vesterhav Nord skal anlægges ud for Thyborøn, etableres Vesterhav Syd ud for Hvide Sande. Men først skal arkæologer, mineryddere, Vattenfall-medarbejdere og specialister i undervandsundersøgelser sikre farbar søvej.

- Sikkerheden kommer altid først - også for eksterne specialister, vi arbejder sammen med - så vi undgår helst at skulle sende dykkere ned, og i forbindelse med de nuværende undersøgelser vil dykkere kun blive brugt tæt på land, hvor der ikke er andre muligheder, uddyber Dorthe Reng Erbs-Hansen.

Arbejdet skyldes, at det er vigtigt at fastslå, hvilke områder de store skibe skal navigere udenom, når de sænker deres lange ben ned mod havets bund for at stå stabilt fast.