Ildelugtende ænder kostede millioner

Julen var en frygtelig tid for Dansk And i Struer, der måtte trække tusinder ænder tilbage. Det har kostet dyrt.

Dansk And
Foto: Arkiv

Mens danskere over hele landet tændte kalenderlys og købte julegaver, havde Dansk And i Struer en enorm krise. Det var problemer med de ænder, der var solgt til supermarkeder over hele Danmark.
    
De lugtede frygteligt, og den lille producent af ænder måtte trække omkring 1400 solgte juleænder tilbage.
    
Samtidig rasede mediestormen, og ejeren Martin Daasbjerg blev beskyldt for at ødelægge julen for folk, der havde købt hans ænder.
    
Hvis Dansk And ødelagde folks jul, så ødelagde hele sagen det nystartede selskabs, der blev sat i verden for at producere økologiske ænder, økonomi.
    
- Dansk And valgte selv at tilbagekalde ænder fra hjemmemarkedet, da kølekæden på specielt indmad ikke var overholdt. Tilbagetrækningen kostede fire millioner kroner, skriver Dansk And i sit regnskab for 2015, der netop er offentliggjort.

Underskud og egenkapital i minus

  Fire millioner er et hårdt slag for et selskab som Dansk And. Det har betyder, at 2015 gav et underskud på 5,1 millioner kroner og at egenkapitalen gik i et stort minus på 3,3 millioner kroner.
    
- I 2016 har Dansk And undersøgt mulighederne for at få tilført ny kapital, skriver Dansk And.
    
Selskabet har ifølge regnskabet fået "positivt tilsagn" fra flere investorer.
    
Dermed har misæren ikke kostet Dansk And livet. I regnskabet beskrives det, hvordan markedet for økologiske ænder vokser voldsomt, og at Dansk And regner med at tage sin del af det.
    
- Vores produktsortiment rammer perfekt ned i et marked i vækst. Udviklingen i produktion af økologiske ænder er eksploderet siden 2013 med en stigning på 293 procent. Dansk And har en markedsandel på 98 procent, skriver Dansk And.
    
Det, sammen med investeringer i produktionen, gør, at Dansk And for 2016 forventer "et mindre, positivt resultat."
    
/ritzau/