Slagteren smiler stadig: Ikke ramt af kød-tendens

Tidsånden siger mindre kød og flere klimavenlige fødevarer på middagsbordet. Besøg hos slagtermestre i landsdelen tyder dog på, at der stadig spises masser af kød i denne del af landet.

Peter Mortensen smiler stort, for den trods megen snak om klima og kødforbrug, så langer han stadig masser af kød over disken i sin slagterforretning i Lemvig.
Peter Mortensen smiler stort, for den trods megen snak om klima og kødforbrug, så langer han stadig masser af kød over disken i sin slagterforretning i Lemvig.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Plantefars, vegetarburgere og veganske caféer er et hot samtaleemne i tiden, hvor bæredygtighed og fødevarer, der ikke koster på klimakontoen, er i fokus.

Men den tendens er ikke i samme grad som i storbyerne slået igennem i Midt- og Vestjylland endnu. Det tyder en rundringning til tre af landsdelens slagtermestre på. Både i Holstebro, Lemvig og Højslev beretter de om travlhed - både på en helt almindelig fredag i marts og alle andre dage.

- Her hos os spiser folk altså det samme, som de plejer. Vi er ikke gået ned på noget, vil jeg sige. Jeg synes faktisk næsten, at vi har mere travlt, end vi plejer at have, fortæller slagtermester Peter Mortensen, der er indehaver af Slagter Mortensen i Lemvig.

Antallet af kunder og ekspeditioner i butikken bakker op om den påstand – der er travlt, og slagtermesteren må gå til og fra interviewet. Og han har et klart bud på, hvorfor kød stadig er et hit her.

- Vi er jo langt ude vestpå her, og jeg tror da nok, at det skal komme på et tidspunkt, men som det er lige nu, så er det altså som det plejer at være. Men der sker jo ikke noget ved at spise lidt grønt til det gode kød, griner han. 

Ingen dårlig klima-samvittighed her

I slagterbutikken i Lemvig er Dianne Palombine inde for at proviantere til både aftensmad og resten af weekenden.

Dianne Palombine ved Slagter Mortensen i Lemvig.
Dianne Palombine ved Slagter Mortensen i Lemvig.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- Vi kører lidt i det samme, fordi det er bare nogle gode varer, han har herinde, og når man har fået smag for dem, så kommer vi jo igen for at få mere, fortæller hun.

Heller ikke hos hende er ikke klimaet det, der fylder i tankerne, når hun står ved disken hos slagteren. 

- Det fylder ikke ret meget. Vi varierer vores mad mellem kød og fisk. Kødfrie-dage holder vi også, siger Dianne Palombine. 

Hun mener sagtens, at bevidstheden på klimaudfordringerne kan kombineres med en tur til slagteren. 

- Vi skal jo leve. Hver har sin holdning, og det synes jeg, der er fint. Sådan er det – vi har ikke samme smag, og vi ser ikke ens ud, så det er fint.

Er der slet ingen dårlig klima-samvittghed, der spiller ind? 

- Overhovedet ikke. Og jeg er sikker på, at dem der har dyrene, de behandler dem godt, slutter hun.

Ifølge Landbrugsstyrelsen er kød og kødprodukter de fødevarer, som giver det største klimaftryk pr. kg. fødevare efterfulgt af smør og ost. Vegetabilske fødevarer, herunder frilandsgrøntsager, mel, gryn og brød, giver det laveste klimaaftryk.

I rapporten Madkulturen18, der er udgivet af Madkulturen under Miljø- og Fødevareministeriet, fremgår det, at rugbrød med pålæg stadig er den ret, som  danskerne oftest får til aftensmad. 
I rapporten Madkulturen18, der er udgivet af Madkulturen under Miljø- og Fødevareministeriet, fremgår det, at rugbrød med pålæg stadig er den ret, som  danskerne oftest får til aftensmad. 
Foto: Screendump