Miljøordfører: Ikke planen at afsætte flere penge til oprensning af forureninger

Liberal Alliances miljøordfører vil ikke umiddelbart afsætte mere end de planlagte 500 millioner til oprensning af såkaldte generationsforureninger. Effektivisering skal i stedet skabe flere midler.

liberal_alliance.jpg
Foto: TV 2

- Vi kan ikke løfte den her opgave selv. Vores budget er alt for lille. 

Sådan sagde formand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (A), tidligere torsdag om den opgave, der ligger i at oprense den omfattende forurening på Harboøre Tange.

Han mener ikke, at regeringens planer om at afsætte 500 millioner over de næste 10 år til oprensning af de ni største forureninger – de såkaldte generationsforureninger - står mål med den udgift, som det i virkeligheden er. 

- Vi må bare sige, at 500 millioner kan næsten alene gå til de to forureninger, vi har på Harboøre Tange. Og så mangler man stadigvæk syv generationsforureninger, som man ikke har afsat penge til. Derfor er det alt for få penge, som regeringen har sat af til formålet, siger Anders Kühnau (A). 

Men regeringen har ikke umiddelbart i sinde at afsætte flere penge til området. Det fortæller Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach (LA). 

- Der er som udgangspunkt ikke lagt op til, at der skal yderligere midler til jordforureningsområdet, men at vi skal prioritere mere direkte mod oprensningen, og så skal vi effektivisere indsatsen, sådan at der bliver flere midler direkte målrettet mod oprensning.

Hvad tænker du så, når jeg fortæller, at man mener, at det vil koste op mod 600 millioner at rense Høfde 42, og I har tænkt jer at give 500 millioner til hele området?

- Det her er jo ikke en indsats, der bliver gennemført hen over de næste par år. Det er en meget langsigtet indsats. Nogle af forureningerne er indkapslet og kan som sådan ligge i op mod 25 år, uden at det udgør nogen problemstilling, siger Carsten Bach (LA). 

Håber opgaven overgår til staten

Hvis regeringens sundhedsudspil bliver en realitet, vil regionerne sandsynligvis blive nedlagt og opgaven med at oprense forureninger vil overgå fra regionerne til staten. Og det er et vigtigt skridt i kampen for at få ryddet op, mener Carsten Bach (LA).

- Hvis vi gør, som regeringen foreslår, og som vi i LA støtter op om, og nedlægger regionerne, så kan vi ligge det her ind under Miljøstyrelsen, og så kan vi få en bedre nationalt prioritering af generationsforureningerne og oprensningen af disse. 

Betyder det, at der kommer flere penge til?

- Det vi vil gøre, regeringen og blå blok i det hele taget, med det udspil, vi har til en nedlæggelse af regionerne, er jo, at vi vil lave en effektivisering og dermed få frigjort nogle midler til mere direkte prioritering til oprensning.

Men betyder det, at der vil komme flere penge til?

- Der vil blive omprioriteret midler til oprensning indenfor de eksisterende via effektivisering kan vi bedre få råd til at oprense de her generationsforureninger.

Cheminova, der i dag hedder FMC Site Rønland, begyndte sin produktion på den gamle fabriksgrund i 1953, men flyttede senere over til den nuværende placering på Rønland.

FMC sørger i dag for at rense det forurenede grundvand på den gamle fabriksgrund, så det ikke belaster miljøet omkring grunden.