Bekymrede forældre efter lærerfyringer: - Ikke noget vi jubler over

​​​​​​​Udsigten til forringede vilkår for ressourcesvage elever i Herning Kommune bekymrer forældre. Løsgænger mener, besparelserne kunne have været undgået.

Helle Skræddergaard Philipsen er blandt de forældre, der er bekymrede over de mange lærerfyringer i Herning.
Helle Skræddergaard Philipsen er blandt de forældre, der er bekymrede over de mange lærerfyringer i Herning.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Mandagens fyringer af 33 ansatte på fire skoler i Herning giver i dag store bekymringer blandt elevernes forældre.

Forældrene frygter, at fyringerne kommer til at gå hårdt udover deres børn, som i forvejen er blandt kommunens svageste. Der er nemlig tale om besparelser på specialområdet, som kommer til at ramme elever med særlige behov.

Helle Skræddergaard Philipsen, der har en dreng med autisme, som går på Åmoseskolen, frygter derfor for børnenes fremtidige udvikling.

- Det er ikke noget, vi som familie sidder og jubler over. Vi synes i forvejen, personalet på Åmoseskolen er presset helt i bund. Vi føler, fagligheden er i fare for vores børn.

- Det er børn, der ikke selv kan sige fra. De kan ikke selv sige, hvornår nok er nok, så derfor kræver det en ekstra indsats af os som forældre. Jeg har rigtig ondt af personalet, og jeg føler med dem, for jeg ved, de gør en kæmpe indsats. Hver eneste dag løber de stærkere, end de burde. Det forstår jeg slet ikke, politikerne kan forsvare, lyder det fra Helle Skræddergaard Philipsen.

- Det er frygteligt

Dorte West (V), der er formand for børne- og familieudvalget, forklarer overfor TV MIDTVEST, at besparelsen på specialområdet, der lyder på 20 millioner kroner, sker, fordi der er blevet brugt for mange midler til de særlige skoletilbud i kommunen.

Det har ifølge byrådsmedlemmet skabt en økonomisk ubalance i forhold til almenområdet, som der derfor skal rettes op på.

Den udlægning kan Anne Marie Christensen, der i efteråret 2018 valgte at melde sig ud af Socialdemokratiet og blive løsgænger i byrådet på grund af uenigheder i Herning kommunens linje, dog ikke genkende.

Hun mener sagtens, besparelserne kunne have været undgået.

- Man kunne have fundet pengene et andet sted, hvis der var vilje til det. Blandt andet er der penge i den buffer-pulje, som vi har smidt 30 millioner kroner i siden 2007.

- Det er frygteligt. Det er de mest sårbare børn, vi har i Herning Kommune. Det er blandt andet en af grundene til, at jeg stod udenfor budgettet for 2019. Det er simpelthen utilgiveligt. Vi kommer til at tabe så mange på gulvet, og i sidste ende bliver det endnu dyrere for Herning Kommune, lyder det fra Anne Marie Christensen.

Forældre føler sig magtesløse

Tilbage sidder forældrene til de ressourcesvage børn og føler sig magtesløse over situationen.

- Min søn vil højst sandsynligt gå mere ind i sig selv. Ham skal man hive alt ud af. Alle færdigheder skal han lære fra bunden, og det tager lang tid med faglært personale. Det vil sige tid alene med en voksen, og det bliver der bare ikke særlig meget af i fremtiden, siger Helle Skræddergaard Philipsen.

Beslutningen om besparelserne er truffet af et bredt flertal i byrådet.

2:10