Ikke fuld kompensation for randzoner

Det er ikke alle landmænd, der kan få fuld kompensation for de dele af deres marker, der skal laves til randzoner

Det erkender fødevareminister Mette Gjerskov mandag i et interview til Jyllands-Posten.

- Det er stærkt utilfredsstillende. Vi har ledt i alle skuffer for at finde et redskab, der sikrede støtte til alle. Det har ikke været muligt, og desværre er realiteten, at vi næppe kan hjælpe de landmænd, der rammer støtteloftet, siger Mette Gjerskov.

Loft på 50.000 koner

Et flertal i Folketinget har bestemt, at områderne omkring en række åer og vandløb på de danske marker skal gøres dyrkningsfrie af hensyn til miljøet.

Til gengæld har fødevareminister Mette Gjerskov flere gange lovet landmændene fuld kompensation for de arealer, de må give afkald på.

Men på grund af EU-regler har den planlagte støtteordning et loft på 7500 euro over tre år. Det svarer til ca. 50.000 danske kroner. Derfor kan et endnu ukendt antal landmænd ikke få fuld dækning for deres tab.

- Det er dybt utilfredsstillende, og for at sige det på godt dansk, så er det noget makværk. De fratager os en del af vores marker, og så kan vi ikke engang få penge for det. Jeg synes, Mette Gjerskov skal sætte den her ordning på standby, til der er ordentlig styr på tingene, siger Søren Christen, formand for Vestjysk Landboforening.