Ib Poulsen kritiserer eget parti: Savner kant fra partitoppen

Folketingsmedlemmer retter kritik mod Dansk Folkepartis ledelse efter tilbagegang i meningsmålingerne.

Dansk Folepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er godt og grundigt træf af fiskeriminister Eva Kjer Hansens håndtering af muslinge- og østerskvoterne.
Dansk Folepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er godt og grundigt træf af fiskeriminister Eva Kjer Hansens håndtering af muslinge- og østerskvoterne.
Foto: TV 2

Dansk Folkepartis ledelse skulle have vist mere kant til regeringen gennem valgperioden. Og partiet skal være bedre til at markedsføre egne politiske sejre. Det efterlyser folketingsmedlemmer, som retter kritik mod Dansk Folkepartis ledelse. Kritikken kommer efter en uge med yderligere tilbagegang i meningsmålingerne. Det skriver Politiken.

Fiskeriordfører Ib Poulsen fremhæver den omdiskuterede FN-migrationspagt, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejste til Marokko for at underskrive i december. Poulsen ser aftalen som et eksempel på, at Dansk Folkeparti var alt for blød i den praktiske politik.

- Jeg mente, at hvis Løkke gik ned og skrev under på den erklæring, skulle han have haft at vide, at han kunne udskrive valg, når han kom hjem igen. Den går virkelig imod det, vi står for, siger Ib Poulsen til Politiken.

Ifølge Ib Poulsen gjorde han på et gruppemøde opmærksom på sin kritik. Han mente, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl skulle have sat Løkke stolen for døren.

Dennis Flydtkjær: - Vi har ikke markedsført os godt nok

Skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF) har svært ved at pege på en enkelt forklaring på den vælgerkrise, som har ramt Dansk Folkeparti i perioden op til og undervejs i valgkampen.

- Vi har løftet ældreområdet, og vi har fået strammet udlændingeområdet. Vi er lykkedes med rigtig mange ting. Men en del af problemet kan være, at vi ikke har været gode nok til at markedsføre alle de gode ting, vi har gjort for danskerne, siger han til Politiken.

Gruppeformand Peter Skaarup (DF) afviser, at partiet mangler politisk kant.

- Nej, det synes jeg bestemt ikke. Hvis du kigger på, hvad der er sagt i den første uge, har vi sagt, at vi vil have permanent grænsekontrol. Vi har sagt, at vi vil have asylstop uanset konventionerne.

- Vi har sagt, at vi vil have flere penge til de ældre. Lige præcis i forhold til vores mærkesager har vi markeret os superfint og skarpt, siger han til Politiken.

Engell: Uro i rækkerne hos DF er opsigtsvækkende

Det er "historisk", at medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe i Politiken kommer med kritik af partiets linje og ledelse. Det siger politisk kommentator Hans Engell.

- DF har jo haft en intern disciplin, så uanset hvilke meldinger der kom fra ledelsen, og uanset hvor partiet placerede sig, så har der været fuldstændig ro i rækkerne, siger Engell.

- Der har ikke i folketingsgruppen eller i partiorganisationen været andet end ros og opbakning og enstemmig tilslutning til den måde, som partiet har kørt på, fortsætter han.

Kritikken fra DF-medlemmer går på, at ledelsen skulle have vist mere kant til regeringen gennem valgperioden. Den kommer, efter at Dansk Folkeparti er gået yderligere tilbage i meningsmålingerne. 

Partiet står ifølge Ritzau Index, som er et vægtet gennemsnit af meningsmålinger, til 12,3 procent af stemmerne. Ved valget i 2015 fik partiet 21,1 procent af stemmerne.

- Kritikken er også et tegn på, at Dansk Folkeparti er blevet et helt almindeligt parti. Det vil være nøjagtig samme situation i alle andre partier, hvis man står foran et mega valgnederlag. I det tilfælde vil der være nogle bezzerwizzere i partiet, der har forklaringer på, at partiet burde have gjort noget andet, Hans Engell.