I Jebjerg dyrkes der salat på bæredygtig manér: - Det sparer stort set alt

Salatdyrkning på en helt ny måde har set dagens lys i Jebjerg ved Skive. Inspirationen kommer fra Australien.

Sune Rasmussen er direktør i Wellfarmed. Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

Det både smager og ser ud, som det plejer. Men alligevel er salatbladene fra Wellfarmed i Jebjerg noget anderledes.

Det drejer sig om den måde, Wellfarmed bliver dyrket på. Her dyrkes der nemlig på en anderledes måde.

- Det er bæredygtigt, det sparer gødning, det sparer vand og det sparer energi. Det sparer stort set alt, beskriver Sune Rasmussen, der er direktør i Wellfarmed.

Metoden, som der bruges i drivhuset, kaldes for vertikal hydroponisk landbrug. Det vil sige, at ikke benyttes plantemuld eller andre former for jord. I stedet bruges der vand i et lukket system.

På den måde kan der spares op mod 90 procent af vandforbruget.

Sune Rasmussen er her ved at se til salathovederne. Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

1,6 blev til 2,6

Wellfarmed og direktør Sune Rasmussen har fået inspirationen fra et lignende projekt i Australien. I Danmark har det taget mere end to år at udvikle.

Men så har det også givet resultater.

Et af resultaterne er, hvor meget der kan dyrkes per kvadratmeter. Wellfarmed bruger pyramideformede flamingoplader i stedet for almindelige horisontale plader, og det har givet 2,6 meter at gro salat på frem for de 1,6 meter, som det tidligere ville have givet.

- Vi er stolte over at være nået hertil. Det har været en lang kamp med mange arbejdstimer og mange weekender brugt, siger Sune Rasmussen.

Lige nu har Wellfarmed 18.000 salathoveder, der venter på at blive høstet. Når de er blevet det, ved Sune Rasmussen godt, hvordan han vil bruge det.

- Direkte under smørrebrødet. Så er den klar uden jord og sand og andet, der knaser mellem tænderne.

01:45

I Jebjerg ved Skive er virksomheden Wellfarmed begyndt at plante salathoveder på en hel ny og mere bærdygtig måde.Nemlig kun ved hjælpe af vand og luft.

Luk video