Husker du? I dag er det 20 år siden den værste orkan ramte Danmark

Landets hidtil værste orkan ramte for 20 år siden. Syv mennesker omkom, 800 blev kvæstet, og der blev ødelagt for over 13 milliarder kroner.

Tag på huse faldt sammen, træer væltede, strømmen gik og ødelæggelserne løb op i 13 milliarder på landsplan.
Tag på huse faldt sammen, træer væltede, strømmen gik og ødelæggelserne løb op i 13 milliarder på landsplan.
Foto: TV MIDTVEST (arkiv)

I dag, den 3. december, er det 20 år siden, at den hidtil værste orkan registreret herhjemme ramte Danmark.

Fra cirka klokken 15 fredag den 3. december 1999 og til ud på natten rasede uvejret. Orkanen kostede syv mennesker livet, mens 800 personer kom så alvorligt til skade, at de måtte søge lægehjælp.

4 millioner kubikmeter skov gik desuden tabt, og forsikringsselskaberne har siden anslået, at decemberorkanen i alt ødelagde værdier for 13 milliarder kroner - det gør den, ifølge DMI, til det vejrfænonem nogensinde, der har kostet mest økonomisk i Danmark.

7:31
Nyhederne den 3. december 1999 bar i høj grad præg af orkanen. Her er det uddrag af TV MIDTVEST's udsendelse klokken 19.30.

Høje vandstande skabte problemer

Stormen gik i land først på eftermiddagen, og herefter blæste det storm eller mere over en stor del af den jyske vestkyst helt frem til klokken 23. 

Mellem klokken 17 og 19 var vindstødene af orkanstyrke fra Hvide Sande og syd på. Kystinspektoratet målte vindstyrken i Hvide Sande til 47 m/s, da det værst. Mens vandstanden var helt op til 2,87 meter over normalen.

- Vores klap-bro klappede op, og vi kunne ikke holde den nede, så vi var nødt til at stoppe al trafik i tre kvarter, inden vi fik den fortøjet og fik parkeret en traktor ude på den, for at holde den nede, fortalte slusemester Henrik Yde.

3:53
Den sene nyhedsudsendelse fra TV MIDTVEST på dagen handlede kun om orkanen.

Dødsulykke og strømsvigt

Klokken 16.40 fredag den 3. december blev en 73-årig mand dræbt, da han i sin bil overså et væltet grantræ. Ulykken skete på Tarmvej mellem Tarm og Ølgod, og manden blev dræbt på stedet.

I løbet af lørdag eftermiddag - dagen efter orkanen - havde Falck modtaget mellem 6.000 og 7.000 opkald om stormskader.

TV MIDTVEST var på besøg hos Beredskabscenter Midtjylland i løbet af lørdagen. Her kunne de fortælle om mange opgaver - blandt andet arbejdede de på højtryk for at skaffe strøm tilbage til de landmænd, der havde den.

- Jeg synes, at jeg har oplevet lidt efterhånden, men det her er helt klart det værste, lød det fra Peter Kragh, der var sektionsleder.

9:49
Dagen derpå sendte TV MIDTVEST en ekstra udsendelse kun med reportager fra orkanen. Den kan du se her.