Ekspert om trafikdrabsdom: - Hvornår er vores retsfølelse tilfredsstillet?

Professor Sten Schaumburg-Müller er skeptisk i forhold til at lade folks krænkede retsfølelse bestemme, hvordan domstole skal dømme. Det sker som reaktion på en dom til en lettisk mand, der uagtsomt og spirituspåvirket slog tre mennesker ihjel uden for Holstebro.

Det var her på Hodsagervej i krydset ved Brogårdvej, det gik helt galt den 9. december sidste år. En kvinde og to børn blev dræbt.
Det var her på Hodsagervej i krydset ved Brogårdvej, det gik helt galt den 9. december sidste år. En kvinde og to børn blev dræbt.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Er det retfærdigt, at en person, der har forårsaget tre menneskers død, kun får tre års fængsel?

Nej, mener mange på TV MIDTVESTs Facebook. Her er retsfølelsen krænket.

Men spørger man juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet er netop retsfølelsen en problematisk faktor, når de danske domstole skal forholde sig til sager.

- Hvornår er det nok? Hvornår er vores retsfølelse tilfredsstillet? Der er i vores retssystem flere hensyn at tage. Vi kan straffe for hvad som helst, fordi nogens retsfølelse er blevet krænket.

Han bakkes op af Bjørn Elmquist, der er forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening.

- Hvis man taler om retsfølelse, er det pr. definition subjektivt. Den menneskelige retfærdighed er skrøbelig, fordi den udøves af mennesker. Der er simpelthen ikke plads til at forstå en uagtsom forbrydelse, uddyber Bjørn Elmquist.

Og det er netop en uagtsom forbrydelse, der har krænket mange brugere på TV MIDTVESTs Facebook.

- Totalt latterligt

Torsdag blev den 24-årige lette, Edijs Bukelis, idømt tre års fængsel og udvisning for altid af Danmark. Den 9. december kørte han uden kørekort med en promille på 1,46 og en hastighed på minimum 137 km/t på Hodsagervej sydøst for Holstebro. Ved krydset til Brogårdvej torpederede han en Citroën C1. I den sad en 41-årig kvinde, hendes 9-årige søn, 7-årige datter og datterens 7-årige veninde.

Kvinden, sønnen og veninden blev alle dræbt på grund af ulykken, mens datteren blev kvæstet, men overlevede.

En dom, der har fået flere hundrede til tasterne.

-  3 år for 3 liv uden kørekort og med alkohol i blodet, er jo tæt på en være “frifundet” og ingen straf. Totalt latterligt, skriver Jesper Christensen.

- Kære lovgivere. Kan i da ikke se at 3 år er for lidt for at slå 3 mennesker ihjel. Vi andre forstår det simpelthen ikke. 
Han kommer jo nok ud efter 2 år for god opførsel. Men det er ikke retfærdig for de stakkels familier som er fuldstændig smadret. Prøv nu at sætte jer ind i disse families store smerte !!!, skriver Niels Arild Schurmann Jakobsen.

-  Det danske retssystem er alt for slatten - han skulle have mindst 3 år for hver og helst dobbelt for børnene, skriver Helen Warming Henriksen.

Professor: Vi har ikke en folkedomstol

Sten Schaumburg-Müller forstår godt, at folk reagerer på en sag, hvor tre mennesker på ulykkelig vis er døde. Men Danmark er et retssamfund. Ikke en folkedomstol.

- Skal vi vende tilbage til Sydstaternes lynchning, hvor forbryderne udleveres til dem, hvis retsfølelse er mest krænket?, spørger han retorisk og fortsætter:

- Det er formentlig de færreste, der vil kunne sige, at alle domme, der bliver afsagt, er retfærdige. Men generelt synes jeg, at det danske retssystem fungerer vældig fornuftigt.

Den lettiske mand har ikke anket sin dom, men i samråd med sin forsvarer valgt at acceptere dommen.

2:24
Lettiske Edjis Bukelis er idømt tre års fængsel for uagtsomt og spirituspåvirket at forårsage tre personers død.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST