Sygeplejerskerne: Hvis jobbet var attraktivt nok, ville flere arbejde mere

Regeringen vil uddanne flere sygeplejersker. De burde i stedet kigge på arbejdsforholdene, lyder det fra de midtjyske sygeplejerskers formand.

-Vi møder en del sygeplejersker, der fortæller, at arbejdsmiljøet er presset, at de har simpelthen ikke kan arbejde så meget, siger kredsformand Anja Laursen.
-Vi møder en del sygeplejersker, der fortæller, at arbejdsmiljøet er presset, at de har simpelthen ikke kan arbejde så meget, siger kredsformand Anja Laursen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Med udspillet "Flere hænder og større arbejdsglæde" giver regeringen sit bud på, hvordan man i forbindelse med sundhedsreformen sikrer, at der er tilstrækkeligt med fagpersonale på sygehuse og ude omkring.

Regeringen vil i den forbindelse have uddannet flere sygeplejersker til at sikre fremtidens sundhedstilbud. Men formanden for de midtjyske sygeplejersker mener hellere, politikerne skulle se på det nuværende arbejdsmiljø.

- Vi møder en del sygeplejersker, der fortæller, at arbejdsmiljøet er presset, at de har simpelthen ikke kan arbejde så meget. Hvis arbejdsmarkedet var attraktivt nok, ville flere sygeplejersker også arbejde mere. Men det har nok lange udsigter, siger Anja Laursen, der er formand for 18.800 sygeplejersker i Region Midtjylland. 

Vagtplanerne kan ikke gå op

Et af initiativerne i regeringens udspil er ellers netop, at optaget på sygeplejerskeuddannelsen løftes med 150 pladser hvert år frem til 2022. Regeringen vil også prøve at få flere sygeplejersker til at arbejde på fuld tid frem for på deltid, ligesom man vil gøre en indsats for at få nogle af dem, der har forladt faget, til at vende tilbage.

Anja Laursen hilser som kredsformand ønsket om flere sygeplejersker velkommen. Men hun er ikke overbevist om, at det er realistisk.

- Der er faktisk en del sygeplejersker, der gerne vil være på fuldtid, men det er ikke altid det kan lade sig gøre - for så kan lederne ikke få vagtplanerne til at gå op, siger Anja Laursen blandt andet til TV MIDTVEST.

Kredsformanden påpeger også, at der ligger en større kønspolitisk diskussion bag udfordringen med at få flere sygeplejersker op i tid. Sygeplejefaget er nemlig et meget kønsopdelt fag, hvor 97 procent er kvinder og kun tre procent er mænd.

- Det er stadig sådan, at den der tjener mindst ofte går på deltid, og det er altså ofte kvinder, siger hun.