Hvert tredje barn med autisme går ikke i skole: Der er ting, der ikke fungerer

Landsforeningen Autisme kritiserer folkeskolen. Den kritik er Venstres uddannelsesordfører ikke enig i.

For mange børn med autisme går ikke i skole, mener Foreningen Autisme.
For mange børn med autisme går ikke i skole, mener Foreningen Autisme.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Hvert tredje barn med autisme går ikke i skole, og det får Landsforeningen Autisme til at lange ud efter folkeskolen.

- Det handler om at skolen ikke er klar til at tage imod de her børn, og heller ikke er blevet det siden 2012, hvor det hele startede i forbindelse med inklusionsloven, siger Heidi Thamestrup der er landsformand i foreningen Autisme.

En af de elever, der ikke går i skole er 11-årige Anton Krogh. Han har ikke været i skole i halvandet år.

Anni Matthiesen er undervisningsordfører for Venstre. Hun er ked af sagen.

- Sagen her viser klart, at der er ting, som ikke fungerer godt nok. En dreng som Anton skal selvfølgelig have et tilbud, som han kan være i. Jeg anerkender gerne, at der stadig er steder i systemet, hvor man ikke formår at tage sig af en dreng som Anton med autisme, siger hun.

Store børnegrupper

Autismeforeningen fortæller, at det især drejer sig om størrelsen på klasserne.

- For de fleste af børnene handler det om, at børnegrupperne er for store. Det kan også handle om lyd- og lysgener. Det kan handle om lærere, som ikke er ordentligt klædt på til at skabe relationer imellem børnene eller bare til barnet, der har autisme, så barnet ikke har en tydelig viden om, at skolen gider mig godt, og jeg kan godt finde ud af at gå i skole, siger Heide Thamestrup.

- Det er et svigt af deres rettigheder. De bliver svigtet af systemet. Det er et svigt at vi ikke klarer den her opgave, som er at give alle børn et skoletilbud. 

Anni Matthiesen er uenig i den kritik.

- Jeg er ikke helt enig i den kritik. For der er steder i systemet, hvor man også formår at hjælpe drenge som Anton her. Der er eksempler, for eksempel fra Aarhus, hvor man formår at tage sig af børn, blandt andet med mindre klasser. Så der er steder rundt omkring i landet, hvor man gør det godt, forklarer hun også fortsætter:

- Jeg tror, der skal en del forskellige ting til. Jeg tror, det er vigtigt, at Foreningen Autisme også giver en hånd med. Jeg kan oplyse, at jeg for få dage siden havde med møde med formanden for foreningen, for at kaste nogle bolde over til foreningen i forhold til at komme med nogle konstruktive forslag til os politikere på Christiansborg. Så der har jeg en aftale om, at vi mødes inden så længe igen, så vi kan arbejde videre med de her problemstillinger, siger hun.

2:21