Hver tredje pakke svinekød har MRSA

Otte ud af 25 pakker svinekød indeholder den resistente bakterie MRSA, viser undersøgelse fra forbrugerråd.

MRSAsvinWEBarkiv.jpg

Der skal ikke tælles særligt mange pakker i supermarkedernes kølediske med svinekoteletter, svinemørbrad, flæsk i skiver og ribbenssteg for, at man statistisk set har peget på en pakke, hvor den resistente bakterie MRSA gemmer sig.

For i otte ud af 25 pakker svinekød er den multiresistente MRSA-bakterie CC398 hemmelig gæst ifølge en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, skriver BT.

Forbrugerrådet har undersøgt de 25 pakker kød i laboratoriet og fundet den særlige type stafylokokker i otte af dem.

- Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund over for en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til BT.

Pakkerne med kød er købt i en række store supermarkeder, og den stigende forekomst af bakterier, der er modstandsdygtig over for almindelig antibiotika, bekymrer flere eksperter.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan udbredelsen af MRSA "få vidtrækkende konsekvenser", skriver BT.

Fem personer er døde efter en alvorlig blodinfektion med MRSA CC398 i perioden 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut. Både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere er dog steget de seneste år.

I april blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal bekæmpe den smitsomme bakterie, der er vidt udbredt i svinestaldene.

Blandt andet skal forbruget af antibiotika i dansk landbrug nedbringes med 15 procent frem mod 2018.

/ritzau/