Farlig statistik: Hver fjerde ung mener, at det er okay at tjekke mobilen under kørsel

Uopmærksomhed slår hver uge året rundt en person ihjel i trafikken. Alligevel mener hver fjerde ung, at det er acceptabelt at kigge i mobilen, mens man kører

Kørsel med håndholdt mobil kan give et klip i kørekortet.
Kørsel med håndholdt mobil kan give et klip i kørekortet.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

En ny opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik afslører en farlig tendens. Mere end hver fjerde unge mellem 18 og 35 år mener nemlig, at det er acceptabelt, hvis folk taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms'er eller lignende, mens man kører bil.

- Det er virkelig høje tal, for det er jo dit og mit liv, de sætter på spil, hvis det går galt. Så jeg synes, det er nogle bekymrende tal, siger Lisbeth Sahl, der er seniorforsker hos Rådet for Sikker Trafik.

Sarah Lirene på 19 år er ikke en af de unge, der trækker statistikken op.

- Det jo gøre at man kører galt eller noget i den stil. Det ved jeg også fra mig selv - jeg er mere uopmærksom, hvis jeg sidder med min telefon og kigger ned, siger hun.

Emil Jensen er elev på HHX, og han mener, at der kan være forskellige nuancer.

- Jeg synes, det er okay, at man lige ser, at man får en sms, men jeg synes ikke, man skal svare den. Så må man vente, til man er færdig med at køre, siger han.

Unge accepterer mere end ældre

Ifølge undersøgelsen mener 11 % af 36-50 årige, at det er acceptabelt at køre med håndholdt mobiltelefon. Hos den lidt yngre generation ligger det samme tal 27 %.  

Og selvom de unge godt ved, at det kan være rigtig farligt at have telefonen i hånden, mens man kører, kan det ikke afvises, at det sker alligevel.

- Det er vel farligt at tjekke mobilen, men altså man gør det alligevel, på en måde, siger Emil Jensen.

Ifølge Rådet for sikker trafik slår uopmærksomhed i trafikken en ihjel om ugen året rundt. Straffen for at køre med håndholdt mobil er blevet skærpet. Udover at giver en bøde, giver det nu også et klip i kørekortet og 500 kroner til offerfonden. 

De seneste tre uger har politiet i Midt- og Vestjylland uddelt 141 klip i kørekortet for brug af håndholdt mobil under kørsel.

2:19