Fremgang for tredje år i træk: Hver femte på en årgang vælger nu en erhvervsuddannelse

Flere og flere vælger erhvervsuddannelserne, men der er stadig et stykke vej endnu, før målet om at tiltrække 25 procent af en årgang er nået.

Nikoline Bay Holm Andersen er lige begyndt på uddannelsen som bygningsmaler på Mercantec i Viborg.
Nikoline Bay Holm Andersen er lige begyndt på uddannelsen som bygningsmaler på Mercantec i Viborg.
Foto: Rasmus Jensen, TV MIDTVEST

Politikerne vil gerne have endnu flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne, og den mission har nu for tredje år i træk fået et rygstød i den rigtige retning. 

I 2016 søgte 18,4 procent af de unge, der forlod grundskolen ind på en erhvervsuddannelse. I år er det tal steget til 20,1 procent. Og det glæder Kirsten Holmgaard, der er direktør på Mercantec i Viborg. 

- Vi synes, at det er rigtig dejligt, at der er en stigning i antallet af elever, som søger en erhvervsuddannelse - og især dét er især fantastisk, at der er en stigning blandt de unge, og at interessen er øget, lyder det.

Sidste år steg antallet af ansøgninger til Mercantecs uddannelser med 22 procent, og den stigning har uddannelsesstedet fastholdt i år.

- Jeg tror især, at de unge selv har fundet øjnene op for, at der er rigtig gode muligheder med en erhvervsuddannelse. Alle døre åbner sig. Der er mulighed for at læse videre, og der er mulighed for at komme ud og arbejde, siger Kirsten Holmgaard.

Brobygning banede vej

17-årige Nikoline Bay Holm Andersen er en af de elever, der netop er begyndt på Mercantec. Hun drømmer om at blive bygningsmaler.

- Der er meget få kvinder i erhvervsbranchen, og bygningsmaler virker til at være noget, som de fleste kan holde til, så jeg vil rigtig gerne give det et forsøg. Og hvis jeg så ikke kan holde til det, vil jeg rigtig gerne være tømrer, fortæller hun. 

Hun har altid vidst, at hun skulle på en erhvervsuddannelse, men det var brobygningsforløbet i 10. klasse, hvor eleverne besøgte forskellige uddannelser, der overbeviste hende.

- Mit håb for fremtiden er, at jeg får fuldført min uddannelse og får et super godt job.

Praktik overbeviste Johannes

For Johannes Agerskov Refs var det, ligesom for Nikoline Bay Holm Andersen, også et forløb, hvor han fik lov at snuse lidt til en erhvervsuddannelse, der gav det sidste skub.

- Jeg har en onkel, der er selvstændig tømrer, og så har jeg en svoger, der er tidligere tømrer. Og min svoger har haft mig med i praktik, og det synes jeg, der var spændende og noget, jeg godt kunne finde på at leve af, fortæller han. 

Han har ikke altid vidst, at han skulle tage en erhvervsuddannelse, men da han kom op i de højere klasser i folkeskolen og fik sværere ved at sidde stille, fandt han ud af, at han ikke skulle sidde på et kontor.

- Det er slet ikke mig, lyder det fra den nystartede tømrer-aspirant, der drømmer om at blive selvstændig en dag. 

Oversigt over, hvor mange procent af de unge, der forlader grundskolen, der søger henholdsvis erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser.
Oversigt over, hvor mange procent af de unge, der forlader grundskolen, der søger henholdsvis erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser.
Foto: Grafik: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Gymnasier er stadig mest populære

Erhvervsuddannelsernes fremtog har haft en lille indvirkning på antallet af ansøgninger til de gymnasiale uddannelser, der er faldet fra 74,3 procent af en årgang i 2016 til 72 procent i år.

Gymnasierne er dog stadig suverænt mest populære blandt de unge, og der er fortsat langt mod politikernes mål om, at 25 procent af en årgang skal søge en erhvervsuddannelse i 2020.

Direktøren på Mercantec har et bud på, hvor de kan sætte ind for at få endnu flere ansøgere.

- Nogle forældre hænger fast i et billede af, at hvis man har valgt en erhvervsuddannelse, så er det, det man skal, og så er mulighederne ikke så store, men det er simpelthen en forkert antagelse, og det har vi nogle udfordringer med at få fortalt forældrene, siger Kirsten Holmgaard, der fortsat arbejder på at knække koden til, hvordan forældrene bliver overbevist. 

5:25