Hvalpesyge i udbrud

Hvalpesyge er brudt ud i en minkfarm nær Ringkøbing. Veterinærinstituttet er omgående begyndt at vaccinere minkene på farmen.

Der er udbrudt hvalpesyge på en minkfarm ved Ringkøbing, og det har fået Veterinærinstituttet til at slå alarm.

Virussen, der dræber både mink og andre dyrearter, blev konstateret i besætningen, der tæller over 30.000 mink.

- Jeg bliver meget urolig, for jeg er nyopstartet, og jeg har lagt en masse penge i min besætning, siger Carsten Rahbek, der er minkavler i Hee. Det er dog ikke på hans minkfarm, at sygdommen er blevet fundet.

Opstil et hegn

Specialkonsulent Mariann Chriel fra Veterinærinstituttet opfordrer nu alle minkavlerer i Jylland til at anskaffe et højt el-hegn, som skal forhindre for eksempel ræve i at sprede sygdommen fra farm til farm.

Men virussen er luftbåren, så et hegn vil ikke kunne beskytte dyrene fuldstændigt.

- Bare en ræv lister rundt om hegnet, kan det godt være, at virussen smitter gennem luften alligevel. Det bedste man kan gøre er at holde sin minkbesætning godt vaccineret og så lave et hegn, som gør det vanskeligt for ræven at komme ind over hegnet, siger Bjarne Petersen, dyrlæge hos Holstebro Dyrehospital med speciale i mink.

Vaccine måske for sent

Efter at smitten i dag blev bekræftet, er man begyndt at vaccinere de 30.000 mink.

Men for besætningen, der allerede er blevet angrebet af virussen, kan det være for sent for mange af dyrene. Selvom minkene kan vaccineres mod sygdommen, vil de, der allerede er smittet, dø inden for en måned.

- I nogle tilfælde har man set, at op til 70 % af en minkbesætning er død af sygdommen, siger Bjarne Petersen.

Et lille vindue

Alle avlsdyr er vaccineret, og så har man beskyttet hvalpene op til 10-11 uger. Men lige på det her tidspunkt i juli måned forsvinder antistofferne, og så skal de nye mink vaccineres.

- Hvis man vaccinerer for tidligt, så ødelægger antistofferne vaccinen, og derfor ser man, at der kommer et lille vindue, hvor virussen kan gå i udbrud, siger Bjarne Petersen.

Hunde også i fare

- Hvalpesyge er i øvrigt det samme som hundesyge, så hvis man har en hund, hvis vaccinationsattest mod hundesyge er ældre end 2 år, bør man tage kontakt til sin dyrlæge, siger Bjarne Petersen.

Her kommer et indslag fra aftenens 19.30-nyheder.

02:01 Luk video