Hustru cykler sin blinde mand rundt på tandem

For ti måneder siden mistede Niels Bach fra Viborg synet. Men hans kone vil fortsat have ham med ud og opleve verden, så derfor cykler hun ham nu rundt på tandem på Mors.

Ægteparret Susanne og Niels Bach fra Viborg cykler lige nu Mors tyndt på tandem. For under et år siden fik Niels fjernet en kræftsvulst i hovedet og mistede efterfølgende synet. Nu tager parret alternative metoder i brug, for at de fortsat kan opleve sammen.

- Alt det, min kone fortæller undervejs, det er min måde at opleve Mors på, siger Niels Bach.

Parret har været gift i 38 år, og indtil for ti måneder siden kunne Niels se det samme som sin kone Susanne. Men sygdom vendte op og ned på en aktiv hverdag.

- Det begyndte for et par år siden – der havde jeg døjet med hovedpine igennem et års tid, siger Niels Bach.

Efter flere undersøgelser sidste år viste det sig, at Niels Bach havde en kræftsvulst i bihulerne. Operationen gik godt, men kort tid efter gik det skidt med synet.

Ægteparret cykler på Mors i tre dage, og de overnatter på forskellige kroer undervejs.
Ægteparret cykler på Mors i tre dage, og de overnatter på forskellige kroer undervejs.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det var frygteligt. Mit syn blev svagere og svagere, og når jeg gik i seng om aftenen, tænkte jeg, gad vide, om du kan se noget i morgen tidlig, siger Niels Bach.

- Pludselig siger Niels til mig, jeg tror, det er sidste dag, jeg ser dig. Argh tænkte jeg, siger Susanne Bach.

Men en morgen var det helt sort for Niels Bach’s øjne, og hans syn var helt forsvundet.

Får det bedste ud af det nye liv

Selvom Niels’ sygdom har været en forfærdelig oplevelse for parret fra Viborg, så er hverken kræften eller det manglende syn nok til slå pensionistparret ud af kurs. De forsøger at nyde livet, på trods af den nye tilværelse. Derfor har de nu købt en brugt tandem og tramper netop nu rundt på limfjordsøen Mors i tre dage.

Cykelruten er nøje planlagt.
Cykelruten er nøje planlagt.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Vi har altid drømt om at skulle på cykeltur sammen, men vi har aldrig rigtig fået realiseret det. Men nu har vi jo tiden til det, efter at vi begge to er kommet på pension. At Niels så går hen og bliver syg og mister synet, det skal ikke bremse os, siger Susanne Bach.

Susanne Bach fortæller sin mand om alle de ting, hun ser, på deres vej.
Susanne Bach fortæller sin mand om alle de ting, hun ser, på deres vej.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

På turen sover parret på kroer og cykler rundt og sammen kigger på øens seværdigheder. De kigger sammen, men Susanne sørger for at beskrive, hvad hun ser, så også Niels får en på opleveren.