Husker du Ellen fra 'Lyden af liv'? Sådan er det gået

Demensramte Ellen rørte danskernes hjerter, da musikken fik hende til at lyse helt op.

13:14
Se eller gense Ellen, der bliver vækket af musik.

90-årige Ellen havde slet ikke lyst til at synge, da hun fik besøg af en musikterapeut tilbage i 2017.

Hun var træt, og hendes demenssymptomer gjorde hende energiforladt og ked af det. Men så startede terapeuten med at spille på sin guitar, og kort efter begyndte Ellen at synge med på  ”Så længe jeg lever”.

Nu med masser af liv i øjnene.

Sådan gik det, da Ellen Wils med stor succes deltog i et forsøgsprojekt med intensiv musikterapi på plejehjemmet Vibedal i Thisted tilbage i 2017.

TV MIDTVEST fulgte projektet tæt og optagelserne blev til dokumentarserien ”Lyden af liv”, der blev sendt i efteråret 2017. 

Ellen inden hun fik besøg af musikterapeuten.
Ellen inden hun fik besøg af musikterapeuten.

Musikken fulgte hende

Her næsten et år efter er Ellen Wils nu gået bort, men ”Lyden af liv” fulgte hende til det sidste.

Hendes datter Bodil Wils sang nemlig til sin mor i hendes døende timer.

- Jeg sang ”Så længe jeg lever” for min mor, mens hun lå for døden. Den sang som musikterapeuten også sang i ”Lyden af liv”. Og selvom min mor i flere dage havde været svær at komme i kontakt med, så fik jeg pludselig et smil, og hun klemte min hånd. Det minde vil jeg have for evigt. At vi fik sagt ordentligt farvel, fortæller hun.

Også efter sin død fik Ellen Wils en sang med på vejen. Da hun skulle bisættes fra Haderup Kirke, spillede organisten ”Så længe jeg lever”, da Bodil og hendes søskende bar deres mors kiste ud.

- Præsten havde også set ”Lyden af liv” og arrangeret det. Vi blev så glade der i kirken. Det betød enormt meget. Det er ikke let at sige et endeligt farvel til sin mor, men det hjalp at tænke på de dejlige oplevelser, som min mor fik med musikterapi, forklarer Bodil Wils.

Selvom Ellen havde en dårlig dag, så fik musikken hende til at leve fuldstændigt op.
Selvom Ellen havde en dårlig dag, så fik musikken hende til at leve fuldstændigt op.

Sendes igen

Udover Ellen Wils deltog tre andre beboere fra demensafsnittet Vibedal i Thisted også i forsøgsprojektet. Nemlig Tage Krogh, Else Larsen og Frits Meyer.

I dag er det kun Else Larsen, der stadig bor på plejehjemmet. Frits Meyer døde kort efter optagelserne i 2017, mens Tage Krogh gik bort i foråret 2018.

Men selvom tre ud af fire deltagere ikke lever mere, så har deres pårørende givet tilladelse til at ”Lyden af liv” i anledningen af Demensugen må sendes på TV 2.

Bodil Wils var ikke i tvivl, da hun og hendes søskende blev spurgt. De er stolte af, at hele Danmark nu kan se, hvordan musikterapi kan hjælpe mennesker ramt af demens.

- Det bliver jeg helt rørt af. At ens mor er med til at udbrede det gode budskab om musikterapi. Og jeg er sikker på, at hvis hun vidste, at hun skulle sendes på TV 2 ville hun være super glad og stolt, siger hun.

”Lyden af liv” sendes onsdag klokken 21:35 på TV 2.

25:49
Se eller gense det første afsnit af dokumentarserien Lyden af Liv her.