Overdrevet ulvefrygt: - Huskatten har større påvirkning på naturen end ulven

Frygten for at ulven vender op og ned på den danske natur er overdrevent. Sådan lyder det fra ulveforsker, Peter Sunde.

ulv
Foto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix

Debatten har varet lige siden den første ulv blev spottet i Danmark. Til trods for den lille bestand har dyrets tilstædeværelse i den danske natur i den grad skabt debat og splittet befolkningen. Frygten for dyret ville angribe mennesker og overtage magten i naturen er blandt de modstanderne af ulven fremhæver. 

Ifølge ulveforsker hos Aarhus Universitets Institut for Bioscience, Peter Sunde, så er den voldsomme debat ude af kontekst set i forhold til, hvilke muligheder ulven reelt har for at overleve i Danmark. 

- Den kan leve i Danmark, men det er i høj grad samfundets evne til at rumme ulven der afgør, om den overlever i Danmark, forklarer Peter Sunde til Altinget. 

Han mener samtidig, at de sammenligninger påvirkningen ulven har på nationalparker i USA er forkerte. Her lever de i et lukket naturmiljø uden påvirkning fra mennesker. Det vil de aldrig komme til i Danmark, derfor kan resultaterne af ulvens påvirkning herhjemme aldrig blive de samme som i USA. 

Huskat har større betydning

At ulven er tilbage som en del af den danske natur giver anledning til bekymring. En bekymring der, set ud fra Peter Sundes vurdering, er stærkt overdreven. Dog forstår han enkeltstående elementer, der ikke kun handler om, hvilken magt ulven vil få i samspillet med naturens øvrige dyr. 

- Ulven er selvfølgelig bøvlet i forhold til husdyr; den er stor, folk er bange for den, og så er der også potentielle risici, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

I sin seneste statusrapport over bestanden af ulve vurderer Peter Sunde, at der mellem 2012 og 2017 er blevet observeret otte forskellige ulve i Danmark. Han vurderer derfor, at ulvebestanden i dag er større end det. 

1:16
Ulven har i den grad splittet befolkningen. Som her en demonstration i forbindelse med retssagen mod den mand, der skød og dræbte en ulv.