Husk at koge vandet: Der er fundet bakterier i Hems drikkevand

Forureningen stammer formentlig fra arbejdet med en ny hovedledning.

Vandværk
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Forbrugere, der er tilknyttet Hem Vandværk i Salling, skal koge drikkevandet. 

Det skyldes, at der er fundet coliforme bakterier i en vandprøve, der blev taget i ledningsnettet i tirsdags.

- Vi ville selvfølgelig gerne have været det her foruden, men det er på ingen måde hverdagskost. Jeg har haft med vandværket at gøre i 45 år, og det er kun anden gang, vi har en forurening, siger driftsleder Axel Abildgaard. 

Coliforme bakterier kommer typisk fra jord eller spildevand, og forureningen er ikke så alvorlig, som hvis der havde været tale om E-colibakterier. Driftslederen mener, at forureningen stammer fra tilkoblingen af en ny hovedledning. 

- Når man skifter jordledninger eller haner, kan der opstå en kortvarig forurening. Vi følger kontrolmyndighedernes forskrifter, så vi kan komme igennem det så hurtigt som muligt, siger Axel Abildgaard.

Anbefalingen om at koge vandet gælder både, hvis man skal drikke det, og hvis det skal bruges til madlavning. Vandværket skriver på sin hjemmeside, at bakterierne dør ved to minutters kogning. 

På mandag kommer der svar fra nye prøver, der skal vise, om der stadig er bakterier i vandet. Vandværket har ikke hørt om forbrugere, der skulle være blevet syge af at drikke vandet.