Forsker: Ulve ændrer adfærd, når de får hvalpe

Lokale husdyravlere omkring ulvehulen med de nyligt dokumenterede ulvehvalpe kan forvente en øget ulveaktivitet, siger seniorforsker Peter Sunde fra Aarhus Universitet.

Husdyravlere i nærheden af ulvehulen kan se frem til øget aktivitet ifølge seniorforsker ved Aarhus Universitet Peter Sunde.
Husdyravlere i nærheden af ulvehulen kan se frem til øget aktivitet ifølge seniorforsker ved Aarhus Universitet Peter Sunde.
Foto: Arkiv

Der sker en ændring i ulvenes adfærd, når de får unger. For mens ulveungerne er små, vandrer ulvene mindre rundt.

Ifølge Peter Sunde, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet, vil det betyde, at lokale husdyravlere kan være mere udsatte, mens ulveungerne stadig er helt unge. 

- Den generelle eksponering i forhold til fødesøgende ulve vil stige uden at ulvenes fødesøgningsadfærd behøver at være ændret af den grund, forklarer han i et notat udarbejdet til Naturstyrelsen.

Kommer ikke til at true mennesker

I samme notat slår han samtidig også fast, at der ikke er noget, der tyder på, at adfærden hos voksne ulve med ulvehvalpe bliver farligere for mennesker - tværtimod. 

- Der er grund til at formode, at deres daglige eksponering i forhold til mennesker kan være lavere i denne periode end i resten af året, skriver han. 

Ulvene foretrækker nemlig at etablere deres hier i så uforstyrrede områder som muligt, og det er som regel i meget tyndt befolkede områder med høj dæknig af skov, står det i notatet. 

Peter Sunde kommer i øvrigt også med et råd, hvis man skulle støde på en ulv:

- Da et møde med ulves afkom ikke synes at indebære nogen forøget risiko for angreb, kan man opfordre de personer, som måtte komme ud for en sådan situation om at nyde den oplevelse, for derefter at trække sig diskret tilbage for ikke at forstyrre yderligere.