Hurtigt net skal stoppe affolkning af yderområderne

Landets yderkommuner ser hurtigt internet som afgørende for at fastholde borgere og tiltrække nye virksomheder.

internet1.jpg

En rundspørge lavet af dansk energi viser, at 80 procent

af yderkommunerne betragter hurtigt bredbånd som "meget vigtigt" for at tiltrække nye virksomheder til de mindre befolkede områder.

Hos Ørskov Gruppen i Skjern sender de dagligt tung digital post

- Alt hvad vi foretager os I vores dagligdag, det foregår mere eller mindre online, så det er meget vigtigt, at det er hurtigt, det er stabilt, og det fungerer, siger Jesper Skyttegaard, direktør i Ørskov Gruppen.

For nylig har de fået en 100mbit forbindelse - men kun fordi en nabovirksomhed fik gravet ned. Ellers ville en hurtig forbindelse koste Jesper Skyttegaard 300.000 kroner alene.

- Det havde været træls, hvis jeg må bruge det udtryk, forklarer Jesper Skyttegaard, der godt forstår, hvis virksomheder tøver med at starte op udenfor dækningsområderne 

- Det ville under ingen omstændigheder være attraktivt for mig, fortæller han.

Langsomt internet koster arbejdspladser

Uden Ørskov Gruppen havde der været 15 færre arbejdspladser i Skjern - og virksomhedernes behov for internet har fået kommunens opmærksomhed

- Vi ved jo, at med de undersøgelser vi har foretaget os, så er det lige fra den tunge industrivirksomhed, via turismen og så over til landbruget som en enkeltmandsvirksomhed, forklarer Niels Erik Kjærgaard, Kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune.

En af dem er Kristian Gade, han driver et landbrug i Bøvlingbjerg ved Lemvig med 340 køer. Det eneste han mangler er en hurtig internetforbindelse.

- Det er utroligt vigtigt, vi er simpelthen afhængige af at have en ordentlig internetforbindelse. Vi har lovmæssige indberetninger, vi skal lave hver dag. Og så har vi også vores malkeanlæg som også opdateres hver dag for at det kan køre optimal, siger Kristian Gade, der selv har installeret en ekstra antenne til 30.000 kr, fordi han ikke længere kunne vente på den offentlige udrulning. 

- Det har da været dyrt. Jeg synes da egentligt at 30.000 det er mange penge for at drive en mindre virksomhed ude i et tyndt befolket område, siger Kristian Gade. 

Et hold-kæft bolsche fra Regeringen

I Ringkøbing-Skjern Kommune vil det koste 70 millioner kroner at rulle hurtigt internet ud i hele kommunen - til sammenligning har regeringen kun sat 50 millioner af til HELE landet i en lånepulje.

Vi betragter det her som infrastruktur ligesom sort asfalt, så er det her livsnødvendigt for hele Danmark, at vi kommer ud med en digital dagsorden. Og puljen på de 50 millioner det ligner mere et hold kæft-bolche, siger Niels Erik Kjærgaard, kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Staten bør tage ansvar

I Dansk Folkeparti mener de regeringen lader kommunerne sejle deres egen sø.

- Jeg synes, regeringen de er fantastisk uambitiøse på det her område. Når man sætter en lånepulje af til kommunerne på 50 millioner kroner til 98 kommuner, så kan alle jo næsten regne ud, at det batter jo overhovedet ingenting, siger Dennis Flydtkjær. Han mener i øvrigt at pengene skal findes i statskassen

- Det kan jo blandt andet komme fra det her frekvensudbud, som man laver fra statens side, der har vi fået 6,2 milliarder, og der er altså ikke en eneste af de kroner, der er blevet brugt til at investere i hurtigt internet i yderområderne, siger Dennis Flydtkjær.  

Hos Ørsted Gruppen loader de hurtigt - og det er nødvendigt

- Jamen det er for mig at se fuldstændig afgørende. Lige så vigtigt som det er, at der er gadelys, så er det altså vigtigt, at der er ordentlige forhold for vores virksomheder. Det handler om hurtigt internet, og det handler om den samme adgang til alle mulige faciliteter, som der er alle mulige andre steder, slutter Jesper Skyttegaard.

5:18
Landets yderkommuner ser hurtigt internet som afgørende, for at fastholde borgere og tiltrække nye virksomheder.