Hundeejere jubler: Minister vil gøre det lovligt at køre hundeslæde igen

Det er blevet forbudt at køre med hundeslæde på skovveje, men transportministeren går nu ind i sagen for at ændre loven til slædehundeejernes fordel.

Benjamin Nørmark med en af sine fem hunde.
Benjamin Nørmark med en af sine fem hunde.
Foto: Michael Aarup, TV MIDTVEST

Benjamin Nørmarks fem siberian husky-hunde har de seneste uger været forvist til baghaven, men nu er der udsigt til, at han måske kan få lov at bruge sine hunde til slædekørsel igen.

- Det er super fedt, siger Benjamin Nørmark, der bor i Karup.

Naturstyrelsen har givet ham og andre slædehundeejere landet over afslag på at køre hundeslædekørsel i de danske skove, men nu har transportminister Ole Birk Olesen (LA) besluttet sig for at gå ind i sagen.

- Hundeslædekørsel skal ikke udryddes i Danmark, og så må vi finde ud af, hvordan reglerne kan laves, så det er muligt fortsat at køre med hundeslæde i Danmark, siger ministeren.

Den udmelding vækker glæde i slædehundemiljøet.

- Det var jo en dum regel til at begynde med. Vi har kørt på skovvejene i mange år, og det har aldrig givet problemer, så at forbyde det nu er helt hul i hovedet. Vi håber rigtig meget på, at det snart bliver tilladt igen, siger Benjamin Nørmark.

Reglerne kan ændres for nogle veje

Problemet startede, da Naturstyrelsen henvendte sig til Færdselsstyrelsen omkring hundeslædekørsel. Her fik Naturstyrelsen at vide, at hundeslæder ikke må køre på offentlige veje, herunder større grusveje i de statslige skove.

Transportministeren understreger, at det fortsat kun er Naturstyrelsen, som kan beslutte, om der må køre hundeslæder på de veje og stier, hvor motoriserede køretøjer ikke er tilladt. Men som transportminister kan han lovgive omkring resten af de danske veje.

- Det virker som en dejlig sport, og derfor synes jeg, det skal være muligt også i Danmark at køre med hundeslæde. Og så må vi jo sørge for, at reglerne er sådan, at det kan lade sig gøre. Den del af reglerne, som jeg har ansvaret for, det er færdselsloven. Den forbyder tilsyneladende i dag, at der kan køre hundeslæder på veje, hvor der også er adgang for motoriserede køretøjer. Det synes jeg, er en meget stiv indstilling til tingene. Der må for eksempel gerne køre hestevogne. Så derfor synes jeg, vi skal kigge på, om vi kan lave det om, så hundeslæder også må være der, siger Ole Birk Olesen.

Det er en vogn som denne, som Naturstyrelsen ikke længere kan give tilladelse til.
Det er en vogn som denne, som Naturstyrelsen ikke længere kan give tilladelse til.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Behov for hurtig handling

Sæsonen for hundeslædekørsel i Danmark har efterhånden været i gang i en måned, og Benjamin Nørmark håber, at der hurtigt bliver lavet om på reglerne, så hundeslæderne kan komme ud på skovvejene igen.

- Det er vigtigt, at der meget snart sker noget. Vi har slædehundehold herhjemme, som har brug for at få trænet, hvis de skal kunne deltage i konkurrencer. Så stemningen er bestemt løftet efter ministerens udmelding, men vi afventer stadig, at reglerne bliver ændret, siger han.

2:04
Se indslaget: Minister går ind i sag om slædehundekørsel til stor glæde for de danske slædehundekørere.