36-årig mor modtager dommen: Hun magter ikke mere

En 36-årig kvinde, der torsdag er dømt for mishandling af sin søn, har valgt at modtage dommen. Hun har ikke kræfter til en sag i landsretten.

Den 36-årige mor fra Skjern skal fire år i fængsel for at have mishandlet sin søn ved at tappe ham for blod gennem fem år.
Den 36-årige mor fra Skjern skal fire år i fængsel for at have mishandlet sin søn ved at tappe ham for blod gennem fem år.
Foto: Illustration: Tina Burholt

En 36-årig kvinde, der torsdag er dømt for mishandling af sin søn, har valgt at modtage dommen.

Hun har ikke kræfter til at gennemføre sagen ved landsretten, forklarer kvindens forsvarsadvokat, René Knudsen.

- Jeg sagde til hende, at jeg synes, det er en streng dom, og at det er muligt at anke den. Men jeg kunne se i hendes øjne, at det skulle stoppe. Hun magter ikke mere, siger advokaten.

Lider af Münchausen by Proxy    

En mentalerklæring har konkluderet, at kvinden fra Skjern lider af Münchausen by proxy.
    
Forsvarsadvokaten mener, det er værd at overveje, om almindelig fængselsstraf er en passende sanktion i sådanne sager.
    
- Jeg synes, det er en refleksion værd, at en person, som vi vel alle kan være enige om ikke er rask, nu fortsat skal sidde bag tremmer, siger René Knudsen.

- Jeg mener ikke, det gavner nogen, at hun sidder længere. Det er der så ni dommere og nævninger, der har en anden opfattelse af. Det vil jeg også respektere. Det er så retstilstanden i Danmark, uanset om man er ramt af Münchhausen by proxy, siger forsvarsadvokaten.
    
Kvinden har selv forklaret i retten, at hun under varetægtsfængslingen i arresten har udviklet panikangst.

"Der er ingen formildende omstændigheder"

Den 36-årige mor fra Skjern skal fire år i fængsel for at have mishandlet sin søn ved at tappe ham for blod gennem fem år.

Sådan lød dommen fra nævningetinget ved Retten i Herning torsdag eftermiddag.

I forbindelse med dommen blev der lagt vægt på, at blodtapningen er foregået systematisk over en lang årrække og mod et værgeløst barn.

- Der er ingen formildende omstændigheder i denne sag, siger retsformanden.

Kvinden virkede fattet, da retsformanden læste dommen op.

Brød sammen i retten

Men tidligere på dagen, da retten slog fast, at hun havde gjort sig skyldig i grov vold og mishandling, brød hun sammen.
    
Kvinden har siddet varetægtsfængslet i 16 måneder. Det har blandt andet trukket ud, fordi man har ventet på en erklæring fra Retslægerådet.
    
Forsvarsadvokaten argumenterede i sin procedure for, at den lange ventetid var en formildende omstændighed og burde afspejles i straffen.
    
Han mente, at en straf på to års fængsel måtte være en passende sanktion. Men sådan gik det ikke.
    
Resultatet blev fire års fængsel, som anklager Pia Koudahl havde bedt om.

Blev taget på fersk gerning

Moren blev anholdt af politiet 25. september 2017. Hun blev taget på fersk gerning med syv blodfyldte sprøjter i hænderne, kort efter at hun havde tappet sin søn for blod for sidste gang.
    
Drengen, der i dag er syv år gammel, bor hos faren. Han har skiftet fra en specialskole til en almindelig skole og er ifølge farens forklaring en sund og rask dreng i dag.
    
Det er nu op til Statsadvokaten at afgøre, om man fra anklagemyndighedens side ønsker at anke dommen.

10:42
En mor fra Skjern er anklaget for at tappe sit eget barn for blod gennem adskillige år. På grund af drengens lave blodprocent troede lægerne, at han var alvorligt syg,